Οι αίθουσες διδασκαλίας

Το σχολείο διαθέτει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, μία για κάθε τμήμα.
Κάθε αίθουσα του σχολείου έχει το δικό της Η/Υ και διαδραστικό πίνακα. Οι υπολογιστές των αιθουσών είναι συνδεδεμένοι στο τοπικό δίκτυο του σχολείου αλλά και στο διαδίκτυο μέσω του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου.
Μέσω του τοπικού δικτύου οι υπολογιστές των αιθουσών έχουν πρόσβαση στο διαδικτυακό δίσκο του σχολείου για τον διαμοιρασμό αρχείων και τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού. Μέσω του διαδικτύου οι υπολογιστές έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική τάξη.

Βιβλιοθήκη: Η κάμαρα με τα κρυμμένα μυστικά

Σύγχρονη και κλασική λογοτεχνία για τις ώρες χαλάρωσης στο σπίτι, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, δοκίμια, μελέτες για τις ατομικές και ομαδικές εργασίες στα μαθήματα του σχολείου,  κόμικς για το διάλειμμα,   σχολικά βοηθήματα, περιοδικά επιστήμης και τεχνολογίας, όλα τα προσφέρει η σχολική βιβλιοθήκη του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου. Βρίσκεται στην αίθουσα  που έχει πρόσβαση από το προαύλιο και είναι στη διάθεση των μαθητών.

 

 

 

Εργαστήριο τεχνολογίας

Το εργαστήριο Τεχνολογίας στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου Α και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του μαθήματος της Τεχνολογίας όλων των τάξεων. Στο χώρο αυτό οι μαθητές ασχολούνται με τη σχεδίαση 3D αντικειμένων καθώς και τη δημιουργία τεχνουργημάτων και πειραματικών διατάξεων με τους μικροελεγκτες arduino και microbit.

Για τις ανάγκες του μαθήματος, εκτός από υπολογιστή και τον διαδραστικό που διαθέτουν όλες οι αίθουσες, ο χώρος είναι εξοπλισμένος με: 13 σταθμούς εργασίας Raspberry Pi 5, 3D printer και scanner, φορητό εργαστήριο με 13 tablet, kit Arduino UNO και ΝΑΝΟ, kit Lego Mindstorm EV3. 

Εργαστήριο φυσικών επιστημών

DSC04044Το εργαστήριο των Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας χρησιμοποιείται συνέχεια για τη διδασκαλία των θετικών μαθημάτων. Διαθέτει τον απαραίτητο  εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας, έχει πλήρη ψηφιακή υποδομή και εγκατεστημένα πολλά εκπαιδευτικά λογισμικά σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες τα οποία χρησιμοποιούνται συστηματικά.DSCN4587

Η διαρρύθμιση των θέσεων εργασίας, στο εργαστήριο, προσφέρεται για την εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου διδασκαλίας, η οποία εφαρμόστηκε σε πειραματικό στάδιο και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα.

Τέλος στο εργαστήριο πραγματοποιούνται σε μόνιμη βάση οι δραστηριότητες του Ομίλου των Φυσικών Επιστημών οι οποίες απλώνονται από την σαπωνοποιία μέχρι τη μελέτη των επιπτώσεων της ρύπανσης στα αρχαία μνημεία.

 

 

Εργαστήριο πληροφορικής


IMG 20140401 133320020Το εργαστήριο πληροφορικής διαθέτει 13 σταθμούς εργασίας, έναν κεντρικό εξυπηρετητή και διαδραστικό πίνακα με βιντεοπροβολέα.
Έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:
1ος τρόπος: Ως δίκτυο thin client με κεντρικό εξυπηρετητή Ubuntu/LTSP. Οι σταθμοί εργασίας χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Ubuntu. Τα πάντα βρίσκονται στον εξυπηρετητή LTSP: το λειτουργικό σύστηµα (Ubuntu), οι ρυθµίσεις, τα αρχεία των χρηστών και οι εφαρµογές.
2ος τρόπος: Ως 13 ανεξάρτητοι σταθμοί εργασίας με λειτουργικό σύστημα Windows 10.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας, μεγάλη έμφαση δίνεται γενικότερα στη χρήση ελεύθερου λογισμικού ή/και λογισμικού ανοιχτού κώδικα (libre office, audacity, gimp, moodle κ.α).
Για τις ανάγκες διδασκαλίας της ενότητας του εσωτερικού του υπολογιστή υπάρχουν 4 σταθμοί εργασίας που δε χρησιμοποιούνται πια ώστε να μπορούν οι μαθητές να τους ανοίξουν και να πραγματοποιήσουν τις ομαδικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για την ενότητα αυτή.

 

Μπορείτε να βρείτε εδώ αναλυτική παρουσίαση όλης της υποδομής του σχολείου σε πληροφορικό εξοπλισμό, δικτύωση, λογισμικά ασφαλείας κλπ

017

 

Οι Υποδομές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου της Αθήνας

5Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο της Αθήνας στεγάζεται στην οδό Αδριανού 114 στην Πλάκα. Το σχολείο καταλαμβάνει 3 κτίρια κατασκευασμένα το 1936 και ανακατασκευασμένα από τον ΟΣΚ το 2005.
Στις υποδομές του σχολείου συμπεριλαμβάνονται:
9 κύριες αίθουσες διδασκαλίας,
1 αίθουσα ξένων γλωσσών,
1 εργαστήριο Εικαστικών,
1 εργαστήριο Τεχνολογίας
1 εργαστήριο Πληροφορικής
1 εργαστήριο φυσικών Επιστημών
1αίθουσα Βιβλιοθήκης
4 γραφεία
5 αποθηκευτικοί χώροι1
Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, οι χώροι του σχολείου είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του. Τα κτίρια μπορεί να είναι όμορφα και να προσφέρουν μάλιστα από
συγκεκριμένες αίθουσες θέα προς τον βράχο της Ακρόπολης, αλλά είναι παλιά, η ανακατασκευή ήταν πρόχειρη και με πολλές κακοτεχνίες, δυσκολεύοντας το έργο μας
Ελπίζουμε να προχωρήσει η (εδώ και δεκαετίες) λιμνάζουσα ανακατασκευή των κτιρίων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σχολείου (επί της οδού Σχολείου) και να υλοποιηθεί η μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί. Αυτό θα έλυνε τις κτιριακές ανάγκες του σχολείου σε πολύ μεγάλο βαθμό και θα έδινε τεράστια ώθηση στο έργο μας.