Ημερίδα ενημέρωσης και διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος INCLUDE 2021

INCLUDElogo
Το 1ο πρότυπο γυμνάσιο Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σας προσκαλούν στην ημερίδα ενημέρωσης και διάχυσης αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 INCLUDΕ:
 
"Αξιοποιώντας τη μέθοδο CLIL μέσω ασύγχρονης εκπαίδευσης για την καλλιέργεια οριζόντιων δεξιοτήτων και της Ευρωπαϊκότητας"
 
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν διαθεματικά εκπαιδευτικά σενάρια που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος INCLUDE και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την υλοποίηση της μεθόδου CLIL, την καλλιέργεια οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως η αξιολόγηση της Πληροφορίας, και την προώθηση της Ευρωπαϊκότητας.  
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω webex στις 9/6/2021 16:00-18:00. 
Για να συνδεθείτε στην ημερίδα πιέστε εδώ.
 
Παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη Φόρμα εγγραφής μέχρι την Τρίτη 8/6/2021.
 
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της τηλε-ημερίδας.

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INCLUDE

INCLUDElogo

 

 

Το σχολείο μας συμμετέχει από τον Οκτώβρη του 2019 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 INCLUDE, έχοντας κεντρικό ρόλο συντονισμού της ανάπτυξης ενός από τα παραδοτέα του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα INCLUDE (IΝtegrated Content and Language via a Unified

Digital Environment) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 τριετούς διάρκειας (2019-2022) 

 

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός κοινού Ευρωπαϊκού πλαισίου στο οποίο αξιοποιείται η μέθοδος CLIL στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων των μαθητών και την προώθηση της “Ευρωπαϊκότητας”

 

Η μέθοδος CLIL (Content and Language Integrated Learning) είναι μια διαθεματική προσέγγιση διδασκαλίας γλωσσών όπου η διδασκαλία της γλώσσας συνδυάζεται με τη διδασκαλία και άλλων γνωστικών αντικειμένων (π.χ. Ιστορία, Φυσική κ.α.). Στο πρόγραμμα INCLUDE η γλώσσα στην οποία εφαρμόζεται το CLIL είναι τα Αγγλικά.

 

Οι οριζόντιες δεξιότητες (transversal skills ή soft skills) σχετίζονται με την ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών αλλά και την επαγγελματική τους επιτυχία στο μέλλον και μπορούν να καλλιεργηθούν παράλληλα με τη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων. Παραδείγματα τέτοιων δεξιοτήτων είναι η ικανότητα αναζήτησης και αξιολόγησης της πληροφορίας, η αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία.

 

Ως “Ευρωπαϊκότητα” (“Europeanity”) εννοείται η ανάδειξη των κοινών Ευρωπαϊκών ιδεών και ιδεωδών που στοιχειοθετούν μια κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα με σκοπό την αγωγή  ενεργών πολιτών ως μέσο για την πρόληψη του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και φαινομένων βίας. Η Ευρωπαϊκότητα στο πρόγραμμα INCLUDE αντιμετωπίζεται ως μια ανοιχτή έννοια με σκοπό τη συμπερίληψη γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών οι οποίες θεωρούνται πηγή πλούτου. 

 

 

Παραδοτέα του προγράμματος

 

Ένα εγχειρίδιο ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων με τη μέθοδο INCLUDE για εκπαιδευτικούς.

Μια πλατφόρμα ανάπτυξης και υλοποίησης σεναρίων που αξιοποιούν διαδραστικό, πολυμεσικό ψηφιακό περιεχόμενο με τη μέθοδο INCLUDE.

Ένα αποθετήριο καταχώρησης και αναζήτησης των σεναρίων καθώς και του επιμέρους πολυμεσικού ψηφιακού υλικού που συνθέτει ένα σενάριο.

Ένα σύνολο υποδειγματικών και αξιολογημένων εκπαιδευτικών σεναρίων που έχουν αναπτυχθεί με τη μέθοδο INCLUDE.

 

Εταίροι

 

Στο έργο συμμετέχουν επτά εταίροι (ένα ερευνητικό κέντρο, δύο πανεπιστήμια και τέσσερα σχολεία) οι οποίοι προέρχονται από 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία). 

Τον συντονισμό του έργου και την ευθύνη για τη συγγραφή του εγχειριδίου ανάπτυξης των εκπαιδευτικών σεναρίων με τη μέθοδο INCLUDE έχει το ερευνητικό κέντρο CNR (Consiglio Natonale delle Ricerche) (Ιταλία). Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα) είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της πλατφόρμας και του αποθετηρίου. Το σχολείο μας συμμετέχει στη συγγραφή των εκπαιδευτικών σεναρίων με τα υπόλοιπα σχολεία: Istituto Comprensivo Carducci-King (Ιταλία), Scoala Gimnaziala "Mircea Eliade" (Ρουμανία), Instutut Bisbe Berenguer (Ισπανία). Επιπρόσθετα, έχει τον συντονισμό της παράδοσης και της αξιολόγησης των πιλοτικών εκπαιδευτικών σεναρίων. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση του έργου που τρέχει παράλληλα με την υλοποίησή του.

 

 

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος

 

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στη Ρώμη με συμμετοχή εκπαιδευτικών και ερευνητών από όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους.

 

1η Ημερίδα διάχυσης και ενημέρωσης του προγράμματος στην Ελλάδα (Multiplier event 2020)

 

Η πρώτη ημερίδα διάχυσης και ενημέρωσης για το περιεχόμενο και την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 18 Ιουνίου 2020. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τις παρουσιάσεις της ημερίδας αυτής εδώ.

 

Η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος

 

Για να μάθετε περισσότερα για το έργο επισκευθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.include-erasmus.eu

 

 

logosbeneficaireserasmusright en-scaled

Σημαντική διάκριση στο Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης (Απρίλιος 2014)

Το Τριήμερο 02-04/04/2014 διοργανώθηκε το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης  με κεντρικό άξονα όλων των διεργασιών «Το μέλλον της πόλης». Η διαδικασία αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης στην οποία μετέχουν 17 χώρες. Περίπου 100 μαθητές από όλη την Ευρώπη θα λάβουν μέρος στο τελικό Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη , το οποίο θα διεξαχθεί στις 20/06/2014.

Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση με μία ομάδα την οποία αποτελούσαν οι (αλφαβητικά) Αθανασάτου Ρόζα,Βάγιας – Κόνου Επαμεινώνδας,Γεωργακοπούλου Κατερίνα,Δαρίδης Γιάννης,Ιατρίδη  Άννα-Μαρία,Καραγεωργίου Σταύρος, Κόκκα Μαριζώη,  Λυκόκα Μαρίνα,  Μαλεζά Τζωρτζίνα,  Μονογιού Πετρούλα, Μπίτζιου Αλεξάνδρα, Ντεμπέμπε ΚωνσταντίναΠαπαηλία – Βουτσινά Ελένη και Χατζημιχαήλ Μαργαρίτα. Ασχολήθηκαν με τη  θεματική ενότητα Μετακινήσεις του μέλλοντος – μια νέα προσέγγιση στην πόλη και τους προετοίμασαν οι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04 του σχολείου μας.

koinovoulio1

Οι μαθητές έδρασαν ως ερευνητές και συνεδρίασαν σε επιτροπή με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία. Μετά από ψηφοφρία η πρόταση των μαθητών μας αξιολογήθηκε ως η καλύτερη η δε μαθήτριά μας Παπαηλία – Βουτσινά Ελένη επελέγη προκειμένου να εκπροσωπήσει τους Έλληνες μαθητές στη συνάντση  European Student Parliament on Science η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Η περιγραφή της δράσης, το τελικό ψήφισμα - πρόταση καθώς και η συμμετοχή του σχολείου μας έχουν αναρτηθεί στο επίσημο ιστότοπο του έργου:

www.student-parliament.eu

Η παρουσίαση του Σχολείου

 

Καλά Χριστούγεννα από τον Ελ Γκρέκο και το Α3

Click to play this Smilebox greeting
 
 

Κοπέρνικος στο σχολείο μας

Click to play this Smilebox photo album
 
 

The Genius Log

Απώτερος σκοπός του έργου αυτού είναι η παρουσίαση προσωπικοτήτων από διάφορες χώρες, η κατασκευή ομοιώματός τους και η διάδοση πληροφοριών σχετικά με τη ζωή και το έργο τους. Τα ομοιώματα ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα πραγματοποιώντας ένα ταξίδι γνώσης και φιλίας. Στο έργο συμμετέχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Από το σχολείο μας συμμετέχει το τμήμα Α3  και η προσωπικότητα την οποία τα παιδιά πρεπει να προωθήσουν, είναι ο Όμηρος. 
Οι μαθητές, μέσα από το ταξίδι αυτό, γνωρίζουν άλλους λαούς, εξασκούν τον γραπτό λόγο στην ξένη γλώσσα και αναπτύσσουν διαπολιτισμικές δεξιότητες επικοινωνίας καθώς η πλατφόρμα του eTwinning τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους μαθητές των άλλων χωρών μέσω chat ή blog. Το όλο εγχείρημα αποτελεί πεδίο εφαρμογής βιωματικής μάθησης (experiential learning).

Ο  Όμηρος

Η προσπάθεια των μαθητών του Α3 για την προετοιμασία των εργασιών και του ομοιώματος. Το δικό μας ομοίωμα, αφού πέρασε από δύο σχολεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, οδεύει προς την Ισπανία.

Ο Έλληνας (El Greco)

Μάθαμε ότι ο Ελ Γκρέκο είναι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, είδαμε έργα του στο ίντερνετ και μάθαμε για τη ζωή του.

O Veysel Satiroglu


Ο Τούρκος ασίκης Veysel Satiroglu. Διαβάσαμε για τη ζωή του, το έργο του και ακούσαμε τη μουσική του, η οποία μοιάζει με τα δικά μας ρεμπέτικα τραγούδια με ανατολίτικους ήχους.

O Κοπέρνικος 

Μάθαμε ότι ο Κοπέρνικος ήταν Πολωνός αστρονόμος και ότι υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.

 

e twinning

logo eTwΗ δράση eTwinning  πεοσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές με σκοπό την προώθηση της σχολικής συνεργασίας στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Μέσω της πλατφόρμας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργατικά έργα και να μοιραστούν ιδέες στην Ευρώπη. Από το 2005, αποτελεί κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και  έχει ενσωματωθεί σταθερά στο Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης από το 2007.

Το σχολείο μας έχει συμμετάσχει σε αυτήν τη δράση με τα εξής έργα:
2011-2012: 
    ‘We and you beyond the borders’ (έχει λάβει ετικέτα ποιότητας)
    ‘World around me in my Photos’
2012-2013: 
    ‘Cultural exchange blog’
    ‘Interculturellement Votre’
    ‘The Genius Log’
Συντονίστρια για την αγγλική γλώσσα: Ιωάννα Κουδούνη