theaterΓια πέμπτη συνεχόμενη χρονιά θα καταβάλουμε προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές του σχολείου μας με κάθε μορφής πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως κάθε χρονο, θα πάμε σε συναυλίες κλασσικής , Jazz και Rock μουσικής, θα παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις με έργα κλασσικά αλλά και σύγχρονα, θα δούμε κινηματογραφικές ταινίες. Κάπως έτσι ελπίζουμε ότι οι μαθητές μας γίνονται .... καλύτεροι άνθρωποι.

 

Ο Βίος του Γαλιλαίου στο Εθνικό Θέατρο (23/12/15)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΠΡΕΧΤ ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ

Αντί για κάποια άλλη Χριστουγεννιάτιη εκδήλωση στις 23 Δεκεμβρίου τελευταία μέρα των μαθημάτων θα παρακολουθήσουμε την παράσταση Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ του Bertoll Brecht σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουου, στο Εθνικό Θέατρο.

Το έργο έιναι πάντα επίκαιρο, ειδικά σε εποχές ταραγμένες όπου  η κυριάρχη παρότρυνση είναι "πίστευε και μη ερεύνα". Η απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά του σκοταδισμού με  όπλο τη γνώση και τον ορθό λόγο, αλλά και η ευθύνη του διαννοούεμνου απέναντι στην κοινωνία και η υποχρέωσή του να στηρίξει την αλήθεια με παρρησία, είναι σημαντικά ζητήματα, τα οποία πάντα μας απασχολούν και τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα προσεγγίσουμε μέσα από την απόλαυση μιας καλής θεατρικής παράστασης.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Digital Revolution Μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες

Digital Revolution

 

Η διεθνής έκθεση Digital Revolution έφτασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ξεκινώντας από τον  πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου. Θέμα της η μεταμόρφωση των τεχνών χάρη στην εξέλιξη της ψηφιακής

τεχνολογίας, από το 1970 μέχρι σήμερα. Τα εκθέματα είναι μοναδικά ξεκινώντας από τα ψηφιακά "απολιθώμτα" της δεκαετίας του 60 και το 70 και φτάνοντας σε τρισδιάστατες εκτυπώσεις με οικιακούς 3D printers. Σχεδιάζουμε λοιπόν την επίσκεψη 120 μαθητών του σχολείου μας (στις 12,17 και 18 Δεκεμβρίου) με ταυτόχρονη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί από τους ανρθρώπους της SGT. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sgt.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.

Laterna Magika από την Πράγα (12/12)

IMG_0828 photo Alexandr VolnÏ

Η Laterna magika είναι μία ομάδα που ιδρύθηκε το 1958 και ανέτρεψε τα δεδομένα του τσέχικου θεάτρου. Κορυφαία μέλη της ομάδας ήταν ο μαριονετίστας και εμπνευστής του Μαύρου Θεάτρου Ζίρι Σρνετς, ο σπουδαίος κινηματογραφιστής ο Έβαλντ Σορμ, ο οραματιστής σκηνογράφος Γιόζεφ Σβόμποντα και ο cult σκηνοθέτης Γιαν Σβενκμάγιερ.  Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ομάδα εντάσσεται στο Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιόζεφ Σβόμποντα.
Οι παραστάσεις της ομάδας δεν χρησιμοποιούν καθόλου λόγο αλλά αξιοποιούν έναν συνδυασμό κινηματογραφικών προβολών και παραστατικών τεχνών – χορό, μουσική, παντομίμα, Μαύρο Θέατρο κ.λπ. Έτσι είναι φτιαγμένη και η παράσταση  Wonderful Circus, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε  το 1977 και από τότε την έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές, τόσο στην Πράγα, όσο και σε πενήντα ακόμα πόλεις σε δεκαέξι χώρες.
Εμείς θα την παρακολουθήσουμε στις 12 Δεκεμβρίου στο θέατρο Badminton.Όπως πάντα όσοι πιστοί πρσέλθετε....

ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μουσικές Εξερευνήσεις 2015-2016

Είναι η 5η χρονιά που θα πάμε να ακούσουμε μουσική στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα του Παρνασσού, αλλά και σε μουσικές σκηνές, σε θέατρα και αλλού. Αρχίζουμε λοιπόν όπως πάντα με το πρόγραμμα των συναυλιών της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη και ελπίζουμε ότι, όπως κάθε χρονιά, τις συναυλίες δεν θα παρακολουθούν μόνο μαθητές, αλλά θα έρχονται και γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και φίλοι εκτός του σχολείου.


jazz

 

 

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ

(1860-1911)

Συμφωνία αρ.9

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γιούραϊ Βαλτσουχά

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 29ου ΑΙΩΝΑ

 

ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΛΕΡ Ι

 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ξεκινά ένα φιλόδοξο αφιέρωμα στις κολοσσιαίες Συμφωνίες του «ψυχαναλυτή» της μουσικής Γκούσταβ Μάλερ, που θα εκτείνεται στα επόμενα τρία χρόνια. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό αρχιμουσικός, Γιούραϊ Βαλτσουχά, εγκαινιάζει το αφιέρωμα χαρίζοντάς μας την Ένατη Συμφωνία, που άλλοτε υμνεί με ένθερμο, γήινο τρόπο τη Φύση και τη Ζωή, ενώ άλλοτε προσπαθεί να προσπελάσει το μυστήριο του Θανάτου.

 

ΠΑΡ. 20 ΝΟΕ. 2015

Ώρα :20:30΄

 

 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθ. Χρ. Λαμπράκης

Εισαγωγική ομιλία:19.45΄

 

ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ

(1864-1949)Μακμπέθ, συμφωνικό ποίημα, έργο 23

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ AΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ

(1756-1791)Κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα σε ντο μείζονα, Κ.314

ΓΙΑΝ ΣΙΜΠΕΛΙΟΥΣ

(1865-1957)Συμφωνία αρ.5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 82

ΣΟΛΙΣΤ

Δημήτρης Βάμβας, όμποε

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Στέφανος Τσιαλής

ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΙΙ

Η στιβαρή Πέμπτη Συμφωνία του Σιμπέλιους αλλά και ο λιγότερο γνωστός «Μακμπέθ» του Στράους εγγυώνται μία πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις του πληθωρικού, λαμπερού συμφωνικού ήχου και των μακρόπνοων μουσικών διαδρομών. Ανάλογα, οι λάτρεις της κλασικής διαύγειας και λιτότητας θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν ένα ακόμα δείγμα της απαράμιλλης τελειότητας και ευαισθησίας της μοτσάρτειας τέχνης.

 

 

 

 

ΠΑΡ. 29 ΙΑΝ. 2016

Ώρα :20:30

 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθ. Χρ. Λαμπράκης

Εισαγωγική ομιλία:19.45΄

 

 

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ

(1810-1856)Εισαγωγή σκέρτσο και φινάλε, έργο 52

ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΡΙΤΤΕΝ

(1913-1976)Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, έργο 15

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

(1770-1827)Συμφωνία αρ.7 σε λα μείζονα, έργο 92

ΣΟΛΙΣΤ

Τιάνγουα Γιανγκ, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Στέφανος Τσιαλής

ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΙΙΙ

 

Σε μία συναυλία υψηλών εντάσεων, η διεθνούς φήμης Κινέζα βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ αναμετράται με το από κάθε άποψη επικό Κοντσέρτο του Μπρίττεν και ο αρχιμουσικός Στέφανος Τσιαλής με τη μεγαλεπήβολη Έβδομη Συμφωνία του Μπετόβεν, που ο Βάγκνερ εύστοχα αποκάλεσε «αποθέωση του Χορού». Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα σπουδαίο συμφωνικό έργο του μεγάλου Ρομαντικού, Ρόμπερτ Σούμαν.

ΠΑΡ. 19 ΦΕΒ. 2016

Ώρα :20:30 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθ. Χρ. Λαμπράκης

Εισαγωγική ομιλία:19.45΄

 

 

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ AΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ

 

(1756-1791)Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.20 σε ρε ελάσσονα, Κ.466

 

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ

 

(1824-1896)Συμφωνία αρ.7

 

ΣΟΛΙΣΤ

 

Φραντσέσκο Νικολόζι, πιάνο

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

Βασίλης Χριστόπουλος

Η ΕΒΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ 

Η Εβδόμη Συμφωνία του Άντον Μπρούκνερ αποτέλεσε από την πρώτη της κιόλας εκτέλεση την μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του και παραμένει μέχρι σήμερα το πιο δημοφιλές συμφωνικό του οικοδόμημα. Ο Βασίλης Χριστόπουλος ανεβαίνει και πάλι στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και συνεργάζεται με τον βιρτουόζο Ιταλό πιανίστα Φραντσέσκο Νικολόζι στο εικοστό και κατά πολλούς κορυφαίο Κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ

ΠΕΜ. 10 ΜΑΡ. 2016

Ώρα :20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθ. Χρ. Λαμπράκης


Εισαγωγική ομιλία:19.45΄

 

 

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΙΝΑΣΤΕΡΑ

 

(1916-1983)Τέσσερις Χοροί από το μπαλέτο «Εστάντσια»

 

ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ

 

(1898-1937) «Γαλάζια Ραψωδία» για πιάνο και ορχήστρα

 

ΣΙΛΒΕΣΤΡΕ ΡΕΒΟΥΕΛΤΑΣ

 

(1899-1940) Sensemaya

 

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΜΠΕΡΝΣΤΑΪΝ

 

(1918-1990) Συμφωνικοί Χοροί από το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» (West Side Story)

 

ΣΟΛΙΣΤ

 

Αλέξανδρος Σαρακενίδης, πιάνο

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

Μίλτος Λογιάδης


 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΕΝΤΑΛΙΑ

 

Ένας λαμπρός εκπρόσωπος της νέας γενιάς πιανιστών και ένας καταξιωμένος αρχιμουσικός ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μία μουσική περιήγηση στην αμερικανική ήπειρο. Μας προσφέρουν ένα πληθωρικό πρόγραμμα με γοητευτικά έργα του 20ού αιώνα συνθετών από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και το Μεξικό, στα οποία κυριαρχούν έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τζαζ αρμονίες και αισθαντικές μελωδίες.

 

 


 

ΠΑΡ. 1 ΑΠΡ. 2016

 

Ώρα :20:30

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθ. Χρ. Λαμπράκης


 Εισαγωγική ομιλία:19.45΄

Κατεβάστε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και δηλώστε τα εισιτήρια που θέλετε.

Mama mia στο θέατρο Badminton (9/11/15)

mama miaΗ αρχή έγινε με το Cuts  το οποίο ήταν τοπ πρώτο musical  που παρακολουθήσαμε στο πλαίσιο των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ.Φέτος τη σκυτάλη πήρε το Mama Mia. Το μιούζικαλ  με τα διαχρονικά τραγούδια των ABBA, το οποίο παίζεται  στο West End του Λονδίνου από τις 6/4 του 1999.Πρόκειται για το 8ο μακροβιότερο σόου στη ιστορία του Broadway, ενώ έχει παιχτεί σε περισσότερες από 440 πόλεις ανά τον κόσμο και σε 17 διαφορετικές γλώσσες, με τεράστια επιτυχία. Όσοι πιστοί προσέλθετε στο ραντεβού που εχουμε κλείσει για τις  9/11 στις 8:30μμ

Πιέστε εδώ για να κατεβάσετε τη δήλωση συμμετοχής

Το site μας για την ΠΛΑΚΑ

Πρωτότυπες Διδακτικές Προτάσεις

Έχουμε μια ιδέα: πάμε... Αθήνα

Καλό και το σχολείο αλλά...