Οι φετινές Μουσικές Εξερευνήσεις ξεκινούν με πέντε « Μουσικές Παρασκευές» στο Μέγαρο Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε επιλεγμένα προγράμματα του κλασικού, και όχι μόνο, ρεπερτορίου.
Οι συναυλίες δίνονται ημέρα Παρασκευή, στις 20.30, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Για όποιον επιθυμεί, στις 19.45΄,σε κάθε συναυλία, υπάρχει σε αίθουσα του Μεγάρου  εισαγωγική ομιλία, σχετικά με το πρόγραμμα της συναυλίας που ακολουθεί.
Στις συναυλίες μπορούν να έρχονται  και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ 2013-14 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

Ημερομηνία Δυο λόγια για τη συναυλία Χώρος
Παρασκευή 6/12/2013 «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (V)» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης:20.30΄ Εισαγωγική ομιλία:19.45΄ Μια περιήγηση στη μουσική τζαζ. Το συγκρότημα τζαζ Manhattan Vibes συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σ΄ ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, που συμπληρώνεται από συμφωνικά έργα των Τζ. Γκέρσουιν και Λ. Μπέρνσταϊν. Αίθ. Χρ. Λαμπράκης
Παρασκευή 17/1/2014 «ΠΟΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης:20.30΄ Εισαγωγική ομιλία:19.45΄ Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει την μεγαλειώδη προγραμματική συμφωνία του Φρ. Λιστ που είναι βασισμένη στην Divina commedia, του Δάντη. Επίσης, το κοντσέρτο για βιόλα του μεγάλου Ούγγρου συνθέτη Μπ. Μπάρτοκ, καθώς και την Δεύτερη Συμφωνία του σημαντικού Έλληνα συνθέτη Χρ. Σαμαρά, σε Α΄ εκτέλεση. Αίθ. Χρ. Λαμπράκης
Παρασκευή 7/2/2014 «Η “ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ” ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης:20.30΄ Εισαγωγική ομιλία:19.45΄ Ένα έργο του γνωστού συνθέτη Γ. Κουμεντάκη, εμπνευσμένο από τον Νίκο Καζαντζάκη, το αισθαντικό κοντσέρτο για πιάνο αρ. 17 του Β. Α. Μότσαρτ με την σπουδαία πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου και την “Ρομαντική” Συμφωνία του Ά. Μπρούκνερ, θα ερμηνεύσει η ορχήστρα υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Κάρολου Τρικολίδη. Αίθ. Χρ. Λαμπράκης
Παρασκευή 14/3/2014 «ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (II)» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης:20.30΄ Εισαγωγική ομιλία:19.45΄ Ο νέος κλαρινετίστας Φώτης Ζαχαρίας θα «αναδημιουργήσει» το αριστουργηματικό κοντσέρτο του Β. Α. Μότσαρτ για κλαρινέτο και ορχήστρα σε Λα μείζονα , κοντσέρτο για ένα από τα πιο αγαπημένα όργανα του συνθέτη. Επίσης θα παρουσιαστεί ένα νέο συμφωνικό έργο του Αντώνη Ρουβέλα σε πρώτη εκτέλεση και η Τρίτη Συμφωνία του Σ. Ραχμάνινοφ, υπό την διεύθυνση του δυναμικού αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Αίθ. Χρ. Λαμπράκης
Παρασκευή 4/4/2014 «ΚΥΚΛΟΣ ΜΠΡΑΜΣ (I)» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ώρα έναρξης:20.30΄ Εισαγωγική ομιλία:19.45΄ Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον κορυφαίο Γερμανό συμφωνιστή, συνεχιστή της γερμανικής συμφωνικής παράδοσης. Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι: η Ακαδημαϊκή Εισαγωγή, το Διπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε Λα ελάσσονα, με τους διεθνούς ακτινοβολίας σολίστ Νόε Ινούι-βιολί και Μάρτι Ρούσι-βιολοντσέλο και η συγκλονιστική Πρώτη Συμφωνία σε Ντο ελάσσονα, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου Ρώσου μαέστρου Νικολάι Αλεξέγιεφ. Αίθ. Χρ. Λαμπράκης

Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή σας και την παραγγελία εισιτηρίων για φίλους και συγγενείς εκτός σχολείου

 

 

Με τους αδελφούς Φίνα στο Half Note (Μάιος 2014)

duo finaΤην Κυριακή 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελευταία «Μουσική Εξερεύνηση» για το 2014. Μαζευτήκαμε 50 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί και πήγαμε στο Half Note Jazz Club, όπου παρακολουθήσαμε μία απίθανη μουσική παράσταση. Οι αδελφοί Φίνα, δύο δίδυμοι καλλιτέχνες του κλασσικού τραγουδιού (τενόροι) απελπισμένοι από την ανεργία, αποφάσισαν να περάσουν από οντισιόν σε σκυλάδικο μπας και βρουν δουλειά. Το θέαμα και το ακρόαμα ήταν απολαυστικό αφού ακούσαμε όλο το ρεπερτόριο της Ελληνικής μουσικής, ... τραγουδημένο για τη Λυρική Σκηνή. Έτσι όπως πήγαινε η οντισιόν προφανές ήταν ότι δεν επρόκειτο με τίποτα να πάρουν τη δουλειά, οπότε τους δύο συμπαθέστατους τενόρους ανέλαβαν να βοηθήσουν και δύο δικοί μας άνθρωποι: οι κυρίες Λούντζη και Λώλη. 

2014-05-11 23.50.15

 

Jazz στο Μέγαρο (Δεκέμβριος 2013)

Jazz megaro Dec.13Ξεκινήσαμε τις Μουσικές μας Εξερευνήσεις για το 2013-14, με μία περιήγηση στην μουσική τζαζ. Παρακολουθήσαμε την συναυλία του συγκροτήματος Manhattan Vibes (Χρήστος Ραφαηλίδης-βιμπράφωνο, Σέρτζιο Σαλβατόρε-πιάνο, Πέτρος Κλαμπάνης-μπάσο, Λούντβιχ Αφόνσο-ντραμς) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Το Πρόγραμμα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ (γεν. 1972), Sorayia

ΤΖΟ ΛΟΚ (γεν. 1959), Sword of whispers (ενορχήστρωση : Ράιαν Κόαν)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ Red and Black

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ, Θαλασσάκι (διασκευή/ ενορχήστρωση: Πέτρος Κλαμπάνης)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ, (ενορχήστρωση: Σέρτζιο Σαλβατόρε)

ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ (1898-1937), Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΜΠΕΡΝΣΤΑΪΝ (1918-1990), Συμφωνικοί Χοροί από το West Side Story.

Την συναυλία παρακολούθησαν 31 μαθητές, 21 γονείς και καθηγητές του σχολείου μας, καθώς και 4 παλιοί μας μαθητές που φοιτούν πλέον στο Λύκειο, από τα «ιδρυτικά μέλη» των Μουσικών Εξερευνήσεων, που εξακολουθούν και πλαισιώνουν το θεσμό, προσφέροντάς μας ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.

Κύκλος Μπραμς (Ι). (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 4/4/14)

pict4Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο Κύκλος Μπραμς (Ι).

Το πρόγραμμα:

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833-1897)

Ακαδημαϊκή Εισαγωγή, έργο 80

Διπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102

Συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68.

Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Νικολάι Αλεξέγιεφ, ενώ σολίστες ήταν οι Νώε Ινούι-βιολί και Μάρτι Ρούσι-βιολοντσέλο.

Πριν την συναυλία υπήρχε εισαγωγική ομιλία.

Την συναυλία παρακολουθήσαν συνολικά 49 άτομα από το σχολείο μας, εκ των οποίων 32 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και 17 γονείς, κηδεμόνες και καθηγητές.

Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί (ΙΙ) (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 14/3/2014)

pict3Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί (ΙΙ).

Το πρόγραμμα:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΒΈΛΑΣ (γεν. 1987), Autopsy-Syntax-Mechanism, για ορχήστρα (παραγγελία της Κ.Ο.Α.)

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791), Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, Κ. 622

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873-1943), Συμφωνία αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 44.

Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης. Σολίστ στο κοντσέρτο ήταν ο νέος κλαρινετίστας Ζαχαρίας Φώτης.

Πριν την συναυλία υπήρχε εισαγωγική ομιλία.

Την συναυλία παρακολουθήσαν συνολικά 48 άτομα από το σχολείο μας, εκ των οποίων 35 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και 13 γονείς, κηδεμόνες και καθηγητές.

Η «Ρομαντική» του Μπρούκνερ (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 7 /2/ 2014)

pict2Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο η «Ρομαντική» του Μπρούκνερ.

Το πρόγραμμα:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ (γεν. 1959), Amor fati

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756-1791), Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 17 σε σολ μείζονα, Κ. 453

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824-1896), Συμφωνία αρ. 4 σε μι ύφεση μείζονα, «Ρομαντική».

Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Κάρολος Τρικολίδης. Σολίστ στο κοντσέρτο ήταν η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου.

Πριν την συναυλία υπήρχε εισαγωγική ομιλία.

Την συναυλία παρακολουθήσαν συνολικά 68 άτομα από το σχολείο μας, εκ των οποίων 48 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και 20 γονείς, κηδεμόνες και καθηγητές.

 

Πορείες προς τον Παράδεισο (17/1/ 2014, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

pict 1Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο «Πορείες προς τον Παράδεισο».

Το πρόγραμμα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ(γεν. 1956), Συμφωνία αρ. 2 (2010)

ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ(1881-1945),Κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα

ΦΡΑΝΤΣ ΛΙΣΤ (1811-1886), Συμφωνία του Δάντη

Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σολίστ στο κοντσέρτο ήταν ο βιολίστας Μιχαήλ Σμιρνώφ, ενώ στην Συμφωνία του Δάντη συμμετείχαν οι παιδικές χορωδίες του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων και του Ωδείου Κόνταλυ.

Πριν τη συναυλία υπήρχε εισαγωγική ομιλία.

Την συναυλία παρακολούθησαν συνολικά 55 άτομα από το σχολείο μας, εκ των οποίων 35 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και 20 γονείς, κηδεμόνες και καθηγητές.