Η Ομάδα του προγράμματος

Τους στίχους στους τοίχους ανίχνευσαν οι

Δημήτρης Ασημάκης

Κριστιάν Βένκοβ

Τάκης Δραγουμάνος

Δημήτρης Ευταξιάδης

Νίκος Ζαρμπίνης

Έφη Μάγκου

Δημήτρης Αθανασόπουλος

Δανάη Κακούρα

Νεφέλη Καλογεροπούλου

Θεοδώρα Παπασπυροπούλου

Μαντώ Σάμου-Κοκκολάκη

Αντιγόνη-Πασχαλίνα Τσαταλπασίδου

Ανιχνεύοντας τους στ(ο)ίχους της Αθήνας

Το πρόγραμμα Ανιχνεύοντας τους στ(ο)ίχους αποτελεί καρπό της προσπάθειας μιας μικρής ομάδας μαθητών που με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την ποίηση, επιχείρησαν να την γευτούν περισσότερο και ταυτόχρονα να δοκιμαστούν στο δύσκολο έργο της δημιουργίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως μια προσπάθεια σύνδεσης της ποίησης με άλλες μορφές τέχνης, όπως η μουσική, η ζωγραφική, ακόμα και ο κινηματογράφος. Η ομάδα θέλησε να αποφύγει τη μετατροπή του προγράμματος σε συνέχιση του μαθήματος της λογοτεχνίας και διαμόρφωσε τη δομή του με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρυνθούν όλοι να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι το πρόγραμμα μετατράπηκε σε ένα συνδυασμό λογοτεχνικού εργαστηρίου (creative writing workshop), όπου ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα εξέφρασε το προσωπικό του/της ταλέντο, και συνάμα ενημέρωσης για τις σύγχρονες τάσεις στην ποίηση (έντυπη και ηλεκτρονική), καθώς και για το συνδυασμό της με τη σύγχρονη μουσική (slam poetry, slam hip-hop) και την εικόνα (οπτική ποίηση, graffiti).

Για το σκοπό αυτό τα μέλη της ομάδας διάβασαν και συνέθεσαν ποιήματα, συζήτησαν τα χαρακτηριστικά της ποίησης των νέων ποιητών αλλά και της δικής τους, παρακολούθησαν κινηματογραφικές και βίντεο-προβολές με θέμα τη θέση του ποιητή στην κοινωνία, φωτογράφησαν graffiti στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας, κινηματογράφησαν απαγγελίες ποιημάτων τους στο Θησείο και σκηνοθέτησαν video-clip για τα τραγούδια τους. Αποκορύφωση του προγράμματος αποτέλεσε η επίσκεψη του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη στο σχολείο προκειμένου να γνωρίσει τα μέλη της ομάδας, να τα μυήσει στην τέχνη και την τεχνική της ποίησης αλλά και να τα ενθαρρύνει στο δύσκολο εγχείρημα που είχαν αναλάβει.

Μορφία Μάλλη – Κων/νος Μαντάς