Η ταινία του 2016: Στη Διαπασών

"Στη Διαπασών" ειναι ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους που ετοιμάζουμε με τον Κινηματογραφικό Όμιλο. Το έργο αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Όταν η προηγούμενη ταινία μας "Μια πρόβα σε εξέλιξη" βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ολυμπίας με το βραβείο Νίκου Καβουκίδη χαρήκαμε πολύ, γιατί εξασφάλιζε στον Κινηματογραφικό Όμιλο τα τεχνικά μέσα για το γύρισμα της επόμενης ταινίας του. Ωστόσο, μόνο όταν ήρθε η ώρα να αρχίσουν τα γυρίσματα της φετινής ταινίας συνειδητοποιήσαμε πόσο τυχεροί είμαστε με αυτό το βραβείο, αφού μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε στα γυρίσματα μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία: να έχουμε συνεργάτη τον ίδιο τον Νίκο Καβουκίδη, καταξιωμένο κινηματογραφιστή του παλιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου. Τα παιδιά μυήθηκαν στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης απο έναν άνθρωπο ακούραστο , γεμάτο γνώσεις, πάθος και επαγγελματισμό. Ενα αληθινό μάθημα ζωής.  

Τα γυρίσματα της ταινίας  ''στη Διαπασών'' ολοκληρώθηκαν και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει το μοντάζ, προκειμένου η ταινία να προβληθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς.  

Διαβάστε εδώ για τα γυρίσματα της ταινίας

 

Κινηματογραφικός Όμιλος

directorΟ Όμιλος λειτουργεί από το 2012. Απώτερος σκοπός: η γνωριμία των μαθητών με την κινηματογραφική γραμματική και τη σύνδεσή της με τη λογοτεχνία. Τα μέλη του ομίλου  δεν παρακολουθούν απλώς ταινίες τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους, αλλά καταλήγουν να πειραματιστούν δημιουργώτας το δικό τους φιλμάκι, διεκδικώντας πέρα από την χαρά της δημιουργίας και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς

Η ταινία του 2014: "Πρόβα σε εξέλιξη"

Το 2014 ο όμιλος κινηματογράφου πραγματοποίησε την δεύτερη κινηματογραφική πραγωγή του. Ο τίτλος της ταινίας είναι «Μια πρόβα σε εξέλιξη». Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν δουλειά του ομίλου, ενώ για το γύρισμα είχαμε όπως και πέρσι τη βοήθεια του κυρίου Γ. Διδυμιώτη, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

Το making of της ταινίας

 

Η τελική εκδοχή

 

 Ας δούμε και μερικά στιγμιότυπα από τα γυρίσματα...

 

Ο όμιλος συμμετείχε(Δεκέμβριος 2014)στην>14η Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας όπου η " Πρόβα σε εξέλιξη" τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Καβουκίδης» το οποίο συνίσταται στην προσφορά των τεχνικών μέσων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα κλπ.) για το γύρισμα ταινίας με επαγγελματικές προδιαγραφές

Η Ταινία του 2013: Το Στυλό

cine Small CustomΣτη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά του ομίλου απόλαυσαν τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο με πολλούς τρόπους. Αρχικά ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της θεωρίας και των δύο τεχνών τα οποία στη συνέχεια εντόπισαν σε αποσπάσματα ταινιών και λογοτεχνικών έργων Στη συνέχεια παρακολουθήσαν πολλές ταινίες που σχετίζονται με λογοτεχνικά έργα, διάβασαν κλασσικά μυθιστορήματα και τελικά δοκίμασαν να φτιάξουν τη δική τους ταινία.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!!!

 

Η ιδέα

Όλα άρχισαν το περσινό φθινόπωρο από ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό ήταν ότι στο σχολείο μας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά όμιλος κινηματογράφου και από την πρώτη στιγμή είχε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από τα παιδιά του σχολείου. Την ίδια όμως εποχή δυο αγαπημένοι τους συμμαθητές, ο Ίωνας και η Στέλλα μετανάστευσαν για το εξωτερικό και η θλίψη του αποχωρισμού βάραινε στο κλίμα του σχολείου. Όταν λοιπόν εκείνο το διάστημα αρχίσαμε να αναζητάμε θέμα για την ταινία που θα γυρίζαμε, όλοι πρότειναν μια ταινία που θα μιλά για τα συναισθήματά τους , το γεγονός που τους συγκινούσε περισσότερο εκείνο τον καιρό, την μετανάστευση των φίλων τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε το γύρισμα της ταινίας «Το στυλό» που μετέτρεψε με τρόπο μαγικό τα καταπιεστικά συναισθήματα σε δημιουργία και έστησε μια γέφυρα ανάμεσα στον μακρινό Βορά των παιδιών που μετανάστευσαν και στο σχολείο μας στην Πλάκα. Γιατί ο Ίωνας ανήκε στην κινηματογραφική ομάδα και η απόφαση ήταν να γυρίσουμε την ταινία από κοινού. Το Skype και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο βοήθησαν πολύ σε αυτή την προσπάθεια.

Το σενάριο

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην αρχή σε ένα ελληνικό σχολείο και καταλήγει στον Καναδά. Ένα στυλό βγαίνει με βία από μια κασετίνα και αρχίζει το δικό του ταξίδι. Μέσα από τη διαδρομή του καταγράφεται η καθημερινότητα ενός σχολείου, η αγωνία των εξετάσεων, ο σχολικός εκφοβισμός η μετανάστευση και το κενό που αποτυπώνει στην εφηβική ψυχή.

Ένα ταινιάκι για την ......ταινία

Αντί να σας αφηγηθούμε τι έγινε όσο καιρό γυριζόταν "το στυλό", είπαμε να το ....κινηματογραφήσουμε.

Και το αποτέλεσμα: ΤΟ ΣΤΥΛΟ

 

O Διαγωνισμός

Η ταινία μας διαγωνίστηκε στην 13η Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες που αποτελούν δημιουργίες παιδιών και νέων έως 20 ετών, ήταν συνολικά 350. Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα διαγωνίζονταν φέτος περίπου 190 ταινίες από 147 σχολεία από όλη την Ελλάδα) 

Στο ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα συμμετείχαν σχολεία από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος διαγωνίστηκαν περίπου 150 ταινίες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν το 14ο δημοτικό σχολείο με ένα animation και εμείς.

Τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό διαγωνιστικό τμήμα χωρίζεται σε 3 κατηγορίες : δημοτικό (έως 12 ετών ) γυμνάσιο (13-17 ετών) και 17-20 ετών.

Η ταινία μας πήρε στην κατηγορία της το 1ο βραβείο στον Ελληνικό Διαγωνισμό και στη συνέχεια το 2ο Βραβείο στον αντίστοιχο ευρωπαϊκο.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά το φεστιβάλ Ολυμπίας για τη θαυμάσια εμπειρία που μας χάρισε. Οι προβολές των ταινιών, η χαρούμενη και δημιουργική ατμόσφαιρα που ζήσαμε στον Πύργο είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται. Καλύτερα να το δείτε στα βίντεο και στις φωτογραφίες. Επίσης ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το ταξίδι και η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ολυμπίας που μας πρόσφεραν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε πολύ επίσης το ΚΤΕΛ για την γενναιόδωρη έκπτωση που μας έκανε και μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι. Δυστυχώς, τα διαγωνίσματα α΄ τετραμήνου στο «νέο» Λύκειο δεν επέτρεψαν στα παιδιά που ήταν οι περσινοί μας συμμαθητές στον όμιλο και συντελεστές της ταινίας να πάρουν μέρος στην εκδρομή στο φεστιβάλ και την απονομή των βραβείων,

Συμμετοχή σε Ημερίδα με θέμα το Σχολείο και τον Κινηματογράφο

Ο Όμιλός μας συμμετείχε  στη διημερίδα που οργανώθηκε στο 2ο Πειραματικό Λύκειο στις  5 και 6 Απριλίου2014 με θέμα «Δημόσιο Σχολείο και Κινηματογραφική Παιδεία», όπου προβλήθηκε η ταινία μας και καταθέσαμε την εμπειρία και τις προτάσεις μας . Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε την παρουσίαση, η οποία σκιαγραφεί το θεωρητικό πλαίσιο  αλλά κυρίως όλα τα στάδια της εργασίας μας και χαρακτηριστικά δείγματα από το έργο του Ομίλου .