Ρήσεις και Αντί-Ρήσεις στο 5ο Γυμνάσιο Παλ Φαλήρου

Poster Contest 2019

 

Ο όμιλος Ρητορικής του σχολείου μας, αισίως κλείνει τα 5 χρόνια λειτοuργίας. Πλέον έχει γίνει ένας από τους θεσμούς του 1ου Πειραματικού Γυνασίου Αθήνας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ακόμα μεγαλύτερο πάθος για όσους και όσες συμμετέχουν. Ο διττός λόγος, ή αλλιώς debate,  έχει ριζώσει ως δραστηριότητα στο σχολείο, τόσο που συναντάς ομάδες παιδιών να επιδίδονται σε αυτόν με διάφορες αφορμές: στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος, κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης κάποιου άλλλου σχολείου με πρόγραμμα ERASMUS, κλπ. Και ο στόχος είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο, αφού Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΣΤΙΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΤΗΙ ΔΙΑΛΛΕΚΤΙΚΗΙ  (για να θυμηθούμε τον Αριστοτέλη). Με άλλα λόγια,  ο όμιλος Ρητορικής δεν καλλιεργεί μόνο τη δυνατότητα της επικοινωνίας μεσω του λόγου αλλά και την οργάνωση της σκέψης, την οικοδόμηση των επιχειρημάτων, την ικανότητα να ακούς τον αντίλογο, την ικανότητα να επεξεργάζεσαι τα δεδομένα.

Ο όμιλος Ρητορικής  θα συμμετάσχει και φέτος στους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων που θα διεξαχθούν στις 6 και 7 Απριλίου στο 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, μεταξύ μαθητών και μαθητριών από 28 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.  Το σχολείο μας θα έχει εκπροσώπηση  σε όλα τα αγωνίσματα, τόσο τα ομαδικά όσο και τα ατομικά. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμα των αγώνων στο τέλος του άρθρου.

Το πρόγραμμα των αγώνων.

 

 

Ρήσεις και Αντι-ρήσεις στο Ράλειο

Picture1Το σχολείο μας για τρίτη συνεχόμενη φορά συμμετέχει με τον ρητορικό όμιλο στους αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων. Το Σάββατο 28/4 και την Κυριακή 29/4 θα διεξαχθούν οι Β’ Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων, «Ρήσεις & Αντι-Ρήσεις», στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, στους οποίους το σχολείο μας συμμετέχει ως συνδιοργανωτής μαζί με άλλα δεκατέσσερα σχολεία της Αττικής. Στη διοργάνωση συμμετέχουν φέτος εννέα ακόμα σχολεία. Η συνάντηση υποστηρίζεται επιστημονικά από το διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική: θεωρία και πράξη» και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά. Η διαγωνιστική μας ομάδα θα πάρει μέρος στα αγωνίσματα της εκφραστικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου λόγου και των διττών λόγων με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια της ευγλωτίας, την άσκηση στην τέχνη της επιχειρηματολογίας, την καλλιέργεια του διαλόγου αλλά και την άσκηση στη σωστή ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Εκτός από τη διαγωνιστική μας ομάδας περιμένουμε και όλους εσάς για εμψύχωση και υποστήριξη. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

Δια να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ.

Για να δείτε το Πρόγραμμα πιέστε εδώ.

Η Ομάδα του σχολείου μας.

Concours vidéo: CEO - FIPF: L'eau, s'il vous plaît!

i-phone photos 197Dans le cadre del'Année internationale de>la coopération dans lesecteur de l'eau, de l'Association des professeurs de françaisen Grèce,en collaboration avec le Comité de l'Europe occidentale de la Fédération internationale des professeurs de français, a organisé un concours pourcréer une production vidéo en français pour les étudiants français à travers l'Europe.

L'École première modèle expérimental d'Athènes, le professeur responsable Ioanna Fykari a participé au concours: «L'eau, s'il vous plaît!". Les élèves du groupe niveau B: Maria Giannakopoulou, Maria- Electra Zambeli, Paraskevi Kalafata, Michael Kalafata, Kyriaki Chasioti, donnent leur avis sur la vie à base d'eau, une source de conflit et de la communication. Sur la relation entre l'homme et l'eau dans toutes les facettes de vie et dans leurs écrits on remarque des référencés sur l'élément qui donne la vie: L’EAU!

i-phone photos 199Στο πλαίσιο του Διεθνούς έτους συνεργασίας για τον τομέα του νερού, ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ελλάδας, σε συνεργασία με την επιτροπή Δυτικής Ευρώπης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, διοργάνωσε διαγωνισμό δημιουργίας παραγωγής βίντεο στη γαλλική γλώσσα, για τους μαθητές γαλλικών όλης της Ευρώπης.

Το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Ιωάννα Φύκαρη, συμμετείχε στο διαγωνισμό με θέμα:     «Νερό, παρακαλώ!». Οι μαθητές του ομίλου επιπέδου Β, Μαρία Γιαννακοπούλου, Μαρία –Ηλέκτρα Ζαμπέλη, Παρασκευή Καλαφατά, Μιχάλης Καλαφατάς, Κυριακή Χασιώτη, παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το νερό ως βάση ζωής, πηγή διαμάχης και επικοινωνίας. Αναφέρονται στη σχέση του ανθρώπου με το νερό σε κάθε έκφανση του καθώς και μέσα απ΄ τα κείμενα τους τονίζουν το ζωοδόχο στοιχείο της ζωής: ΤΟ ΝΕΡΟ!

 

 

 

Ματιές στη Μεσόγειο

poster for webΤην Κυριακή 14/6 το σχολείο μας σε συνεργασία με το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, διοργανώνουν την εκδήλωση ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Η εκδήλωση θα πραγματοποηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η Μεσόγειος ως πεδίο συνάντησης λαών, πολιτισμών και ιδεών, αλλά και ως χώρος του απόλυτου δράματος που ζούμε τους τελευταίους μήνες με χιλιάδες ανθρώπους να την διασχίζουν απελπισμένοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και βρίσκοντας αντί γι’ αυτήν φρικτό θάνατο στα νερά της.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και υλοποιείται με την συνδιοργάνωση της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Επίσης θα συμμετάσχουν το 3ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το Σχολικό Δίκτυο «Η τάξη μου ταξιδεύει με τον Περσέα», το Λύκειο  Αγίου Νικολάου Λεμεσού Κύπρου, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής και το Σχολείο του Καστρινιάνο Ντέι Γκρέτσι (Σαλέντο, Κ. Ιταλία).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση με δημιουργίες των παιδιών των σχολείων που συμμετέχουν, έκθεση ζωγραφικής, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από χώρες της Μεσογείου από τον Δημήτρη Προύσαλη, εργαστήρια γραφής σε διάφορες ιστορικές γλώσσες της Μεσογείου,  πειράματα και βιωματικά παιχνίδια σχετικά με το περιβάλλον.
Επίσης θα υπάρχουν προβολές και συζήτηση στο Αμφιθέατρο του 984 με τη συμμετοχή του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη, του εκπροσώπου του Δικτύου Μεσόγειος ΣΟΣ Ευάγγελου Κουκιάσα, του αρχαιολόγου Νίκου Μελβάνι και του δημοσιογράφου Αποστόλη Φωτιάδη.
Τέλος η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλίες της χορωδίας του σχολείου και της  Τυνήσιας τραγουδίστριας Λάμιας Μπετίουι η οποία ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια, τραγουδώντας πάντοτε για την «κοινή μας θάλασσα». Παράλληλα θα υπάρχουν πάγκοι με φαγητά από διάφορες χώρες έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουμε τη μουσική της Μεσογείου αλλά να χαρούμε  και τις γεύσεις της.

 ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Athens Voice για την εκδήλωση

Debates για τα .... πνεύματα ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ

debate

To debate, είναι μία αντιπαράθεση επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. ΜΕ πιο απλά λόγια είναι αυτό που …. ως Έλληνες κάνουμε από τα αρχαία χρόνια, με το ίδιο πάθος: από την πολιτική και την οικονομία , μέχρι το ποδόσφαιρο και τη Eurovision, με βάση τα ενδιαφέροντα του, ο καθένας από εμάς, εμπλέκεται σε συνεχείς αγώνες αντιλογίας ή επί το διεθνέστερον debates.

Φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας των ομίλων debate στο σχολείο μας: ο ένας όμιλος είναι στα Ελληνικά και ο άλλος στα Αγγλικά.
Τα θέματα προφανώς και δεν ήταν η διαιτησία και η Eurovision, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα ερωτήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια επικαιρότητα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να υπερασπιστούν απόψεις τις οποίες είναι πιθανόν να μην ενστερνίζονται. Ο στόχος η λογική επεξεργασία του θέματος, συγκροτημένη συστηματική έρευνα, η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, η άρτια παρουσίαση και τελικά η νίκη στον αγώνα με την ομάδα που υπερασπίζεται την αντίθετη άποψη.
Η ανταπόκριση των μαθητών που συμμετείχαν ήταν εξαιρετική, γεγονός που μάλλον μας δεσμεύει ότι οι όμιλοι αυτοί θα έχουν συνέχεια.

 

Ο εκδοτικός οίκος του Ομίλου Γερμανικών

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα μικρό δείγμα από τις....εκδόσεις του Ομίλου Γερμανικών

και έδω για ένα προσωπικό Minibuch

Το site μας για την ΠΛΑΚΑ

Πρωτότυπες Διδακτικές Προτάσεις

Έχουμε μια ιδέα: πάμε... Αθήνα

Καλό και το σχολείο αλλά...