ομιλοιΌπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα λειτουργήσουν στο σχολείο μας οι όμιλοι Ενδιαφέροντος και Αριστείας. Οι προτάσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες και η επιδίωξη θα είναι να μπορέσουμε να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και μαθήτριες σε αυτούς. Σκεφτείτε λοιπόν ποιοι όμιλοι σας ενδιαφέρουν και δηλώστε μέχρι τρεις καταγράφοντας τόσο τη σειρά προτίμησης όσο και τον αριθμό των ομίλων στους οποίους τελικά θέλετε να συμμετάσχετε. Μπορείτε να συμμετάσχετε το πολύ σε δύο, σε περίπτωση όμως που θα σας ενδιέφερε και ένας τρίτος δηλώστε τον καταγράφοντας και τη σειρά προτίμησης ώστε τελικ, αν υπάρχει η δυνατότητα, να παρακολουθήσετε και αυτόν. Πάγια επιδίωξή μας  είναι να φέρουμε στους ομίλους και μαθητές από άλλα σχολεία, οπότε  παρακινείστε τους φίλους σας να συμμετάσχουν σε αυτούς.

Περιγραφή των Ομίλων του 2021-22

votsalaΟι Όμιλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου μας. Επιδιώκουμε μέσα από αυτούς, να δίνουμε την ευκαιρία τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με θέματα που δεν πρόκειται να συναντήσουν στο επισημο αναλυτικό πρόγραμμα. Κάθε μαθητής ή μαθήτρια μπορεί να συμμετάσχει  σε δύο ομίλους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά  και τον χρόνο που διαθέτει.

Αφού διαβάσετε τις σύντομες περιγραφές που υπάρχουν στον πίνακα που ακολουθεί, δηλώστε συμμετοχή σε όσους  ομίλους σας ενδιαφέρουν, καταγράφοντας και τη σειρά προτίμησης που έχετε. 

science at play

 

Athens teen guides

Second year and we are ready for more action! Last year we worked mostly online and we designed a website for young people (and not only) to visit and find useful information about places worth visiting, museums, walking tours, and a lot more. 
This year, it’s time we became more active, more creative. Let’s discover more city tours, take amazing photos and attract young people from every corner. The more hits our website gets, the better! 
But, it’s also time we started touring people around our city and give them an experience they will never forget. Let’s turn virtual tours into real ones. Let’s be real guides and dazzle our audience!  

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός:
 Καλογεράκου Κλεοπάτρα
Ώρες/ Ημέρα: Ο Όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συνατήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη.

Bits and Bytes

Στον όμιλο Υπολογιστικής Σκέψης και Προγραμματισμού, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού App Inventor για τον προγραμματισμό φορητών συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android (κινητά, ταμπλέτες) και να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές.
Στόχος του ομίλου είναι η καλλιέργεια υπολογιστικής σκέψης και η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού. Ο προγραμματισμός καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και αναπτύσσει την παρατηρητικότητα. Οι μαθητές εκτίθενται σε δομημένο και λογικό τρόπο σκέψης, και μέσα από τα λάθη τους ανακαλύπτουν νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μουγιάκου Σοφία
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη

GameLab

Μέσω καθοδηγούμενης διερεύνησης στο πλαίσιο του μοντέλου STEΑM (Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics) οι μαθητές-τριες θα εξοικειωθούν με τη χρήση του Arduino, σε συνδυασμό με απλά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τη σχεδίαση/εκτύπωση εξαρτημάτων στον 3D printer και ξυλοκατασκευές. Τελικός στόχος είναι η ενίσχυση της δημιουργικής φαντασίας των μαθητών μέσα από τη σχεδίαση/κατασκευή/προγραμματισμό ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών (οχήματα, τηλεκουίζ, ρομποτάκια Otto, useless box, κτλ). Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 13 μαθητές-τριες.

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός:  Αμπατζόγλου Γιάννης
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται  κάθε Τρίτη

TEDed and MUN

Do you want to convince other people with your arguments? Do you want to amaze people with the way you talk? Do you want to add an asset to your CV?
Do you want to take part in international MUN conferences, like a real diplomat and try to find solutions to the problems our planet faces?
Do you want to discover and explore great ideas with peers and other students around the world?
Do you want to research and develop your own "idea worth spreading" and learn how to present it in the form of a short, TED-style talk?
If you do, join our club and you won’t get bored!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μπομπόλου

Ώρες/Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα

Η Ζωή στη Βιβλιοθήκη

Στόχος του συγκεκριμένου Ομίλου είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν, περαιτέρω, με τον ιδιαίτερο χώρο της βιβλιοθήκης, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του και να τον εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, στοχεύουμε να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο δημιουργίας και να μετατραπεί σε εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ποικίλων δράσεων.  Στο πλαίσιο του Ομίλου θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε το συγγραφικό έργο σπουδαίων λογοτεχνών. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή  για να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες. Στη συνέχεια, αυτές οι ιστορίες θα αποτυπωθούν σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, όπως ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια και θα πειραματιστούμε στη μεταγραφή τους σε ψηφιακή μορφή, όπως το ppt ή το storymap

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παναγιωτοπούλου Άννα- Σιδοπούλου Γεωργία
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη

Θεατρικός Όμιλος

Ονειροπόλοι παρατηρητές της διαδρομής μιας σταγόνας βροχής στο τζάμι, φευγάτοι που βλέπουν ένα ξεχασμένο άστρο σε γαλανό ουρανό, επίδοξοι κατακτητές μιας μικρής σκηνής αλλά και συνεσταλμένα παιδιά που αιωρούνται ανάμεσα στο φόβο να εκτεθούν και στη λαχτάρα να λακτίσουν τη συστολή τους, θα φιλοξενηθούν στη θεατρική μας ομάδα. Αναζητάμε, επίσης, χειριστές βιντεοκάμερας, τραγουδιστές, χορευτές, φωτογράφους που παραμονεύουν μια ασπρόμαυρη στιγμή. Εμπειρία κι απειρία ομοίως ευπρόσδεκτες. Σχεδία μας για το ταξίδι ο αυτοσχεδιασμός, το θεατρικό παιχνίδι, οι ασκήσεις υποκριτικής, η παρατήρηση. Προορισμός μια παράσταση. Η βροχή θα είναι ένα από τα κλειδιά της. Ένας κρίκος της.
Σας αναμένουμε, λοιπόν. Ελάτε με μια ομπρέλα, μαύρη, γκρίζα ή πολύχρωμη. Ταπεινή ή αερόστατο. Θα χωρέσουμε πάνω στην ευφάνταστη σχεδία μας. Το ταξίδι λίγο μακρύ. Όμως θα φτάσουμε.

Υπεύθυνος Εκαπιδευτικός: Κουτέλας Χάρης.
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη.

Κατασκευάζοντας τη χρονομηχανή της ανθρωπότητας

Τι ξεχωρίζει μέσα στον ωκεανό των αιώνων της ανθρώπινης ύπαρξης στη Γη; Πώς φτάσαμε ως εδώ; Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ποια γεγονότα, προσωπικότητες και ανακαλύψεις έχουν στιγματίσει την πορεία του ανθρώπου από την προϊστορία μέχρι σήμερα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν τη φετινή χρονιά στον όμιλο των εικαστικών, μαζί με χρώματα, σχήματα, γραμμές και αναλογίες, τεχνικές και διαφορετικά στιλ, καλλιτέχνες και σημαντικά εικαστικά έργα.
Θα ερευνήσουμε την παγκόσμια ιστορία αλλά και την ιστορία της τέχνης και των επιστημών, σε ένα project στο οποίο θα εμπλακεί όλο το σχολείο! Θα συμβουλευτούμε καθηγητές και ειδικούς και θα μάθουμε πώς να επιλέγουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία. Με έμπνευση όλο αυτό το υλικό που θα συγκεντρώσουμε, θα ζωγραφίσουμε μία μεγάλη χρονογραμμή (timeline) στο κλιμακοστάσιο του σχολείου, από το ισόγειο μέχρι τον δεύτερο όροφο, και αντιπροσωπευτικές εικόνες από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας σε χρονολογική σειρά.
Αυτή η μεγάλη τοιχογραφία/graffiti όμως, θα έχει και εκπλήξεις! Θα επιλέξουμε συγκεκριμένες εικόνες, οι οποίες θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι/links που θα μας οδηγούν στο διαδίκτυο για να διαβάσουμε περισσότερες πληροφορίες. Με το tablet ή το κινητό θα στοχεύεις μία ζωγραφιά, μέσα από την εφαρμογή για Augmented Reality (Επαυξημένη Πραγματικότητα) και έτσι θα βρίσκεσαι στον αντίστοιχο ιστότοπο/site για να διαβάσεις για τις βραχογραφίες, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη διάσπαση του ατόμου, τον πρώτο υπολογιστή και άλλα πολλά.
Και δεν είναι μόνο αυτό! Η τοιχογραφία-χρονογραμμή σε κάποια σημεία της διαδρομής θα περνάει από τις δύο στις τρεις διαστάσεις, από τη ζωγραφική στις τρισδιάστατες κατασκευές.
Αν έχεις όρεξη για έρευνα και ζωγραφική, σου αρέσει να συνεργάζεσαι και να αφιερώνεις χρόνο σε αυτό που φτιάχνεις, αν δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια και σου αρέσει και η τεχνολογία, σε περιμένουμε στον Όμιλο Εικαστικών!

Υπεύθυνηεκπαιδευτικός:
  Πάλλα Ευγενία
Ώρες/ Ημέρα: Ο Όμιλος θα είναι 4ωρος και οι συνατήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Μαθηματική Σκέψη

Μαθηματικοί γρίφοι, μαθηματικά παράδοξα, απίθανα μοτίβα που κρύβουν μαθηματικούς νόμους, γεωμετρικά σχήματα που κρύβουν μουσική, στερεά σώματα που κρύβουν τα μυστήρια του ουρανού και όλη η κρυφή και φανερή γοητεία των μαθηματικών, θα βρεθεί στα χέρια όσων συμμετάσχουν στον όμιλο της Μαθηματικής Σκέψης.  Ο Όμιλος δεν απευθύνεται σε γκουρού των Μαθηματικών, αλλά μάλλον σε μαθητές και μαθήτιρες που είναι περίεργοι και τους αρέσει αυτό που οι Αγγλοσάξωνες ονομάζουν brainteasing. 
Με τι από όλα αυτά θα  καταφέρουμε να ασχοληθούμε,  εξαρτάται από το ποιοι θα μαζευτούμε και από τη διάθεση που θα έχουμε. Άλλωστε, μία  Ισπανική παροιμία  υπενθυμίζει ότι "ΔΙΑΒΑΤΗ, ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ"
Το βεβαίο είναι ότι δεν θα πλήξουμε. 

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός:
 Παλαιογιαννίδης Δημήτρης
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Πέμπτη.

Ρητορική και Αντιλογία

Ο όμιλος αναζητά μαθητές/τριες   που ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν στον κόσμο και έχουν απόψεις  τις οποίες τους αρέσει να υπερασπίζονται με επιχειρήματα και πάθος. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας, με πολλές ευχάριστες και υποστηρικτικές ασκήσεις (σκεπτόμενα καπέλα Dε Βοno, τεχνική Scamper, θεατρικό παιχνίδι κ.α.),  οι συμμετέχοντες  χτίζουν σταδιακά την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη, τη φαντασία και την κριτική τους. Παιχνίδια ρόλων, εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος  και συχνά debates σε θέματα της επικαιρότητας εξασφαλίζουν συνεχή βελτίωση στην τέχνη  του καλού ομιλητή και ακροατή. Στη διάρκεια της χρονιάς τα μέλη του ομίλου παίρνουν μέρος σε φιλικές συναντήσεις με άλλα σχολεία και τέλος λαμβάνουν  μέρος στους  επίσημους αγώνες Ρητορικής για Γυμνάσια στους οποίους το σχολείο μας αποσπά σημαντικές  διακρίσεις κάθε χρόνο.
Οι συναντήσεις μας για τη φετινή χρονιά θα γίνονται τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, με τη χρήση της πλατφόρμας  Webex, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και για την περίπτωση που οι ρητορικοί αγώνες διεξαχθούν διαδικτυακά.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός:
Μαστιχιάδου Εύη
Ώρες/ Ημέρα: Ο Όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συνατήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή.

Σινεμά στην Πλάκα

Ελάτε να δούμε πολλές ταινίες μελετώντας τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τρόπο που αυτές δημιουργούνται. Έτσι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την ιστορία του κινηματογράφου και να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητές του σε σχέση με τη λογοτεχνία, το θέατρο και την τηλεόραση.
Θα ασχοληθούμε κυρίως με το νεανικό κινηματογράφο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση και συγκινεί μικρούς και μεγάλους.
Κυρίως όμως ο όμιλος αυτός θα είναι μια ευκαιρία για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, καθώς θα πειραματιστούμε γυρίζοντας τη δική μας ταινία μικρού μήκους! Έτσι θα διεκδικήσουμε, εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ!

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ζωή Σπανούδη, Μαρία Σταματοπούλου
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος είναι δίωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα

Φαντασία και Πραγματικότητα στα Βιντεοπαιχνίδια: Τεχνολογία, Μνημεία και Υπεράνθρωποι

Oι μαθητές του ομίλου θα γνωρίσουν τυπικά μοτίβα των φαντασιακών κόσμων των βιντεοπαιχνιδιών. Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν την πιο σύγχρονη και δημοφιλή όψη μίας νέας μυθολογίας. Με βάση αυτήν την παραδοχή, οι μαθητές του ομίλου θα προσεγγίσουν σταδιακά τα μοτίβα με τα οποία διάφορα υπερφυσικά όντα, όπως μάγοι, πολεμιστές και θεοί, εμφανίζονται εντός των εικονικών κόσμων. Θα διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίον η εικονική πραγματικότητα παρουσιάζει ένα μνημειακό οικοδόμημα σε σχέση με αυτά τα υπερφυσικά όντα. Παράλληλα, θα αναγνωρίσουν τα βασικά στοιχεία με τα οποία τα βιντεοπαιχνίδια παρουσιάζουν την τεχνολογία ως εργαλείο ενίσχυσης ή περιορισμού της δύναμης θεών και ηρώων. 

Υπεύθυνος  Εκπαιδευτικός: Ξυδάκης Γιάννης.
Ώρες/ Ημέρα: Ο όμιλος θα είναι 2ωρος και οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή.

 

Υποβολή αίτησης συμμετοχής

Για να συμμετάσχετε στους Ομίλους του σχολείου μας, πρώτα απ' όλα πρέπει να διαβάσετε την περιγραφή τους ώστε να καταλάβετε καλά περί τίνος πρόκειται. Αν λοιπόν βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο σας ενδιαφέρει, έχει έρθει η ώρα για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής. Η αίτηση πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από δήλωση του  κηδεμόνα σας ότι γνωρίζει το καθεστώς λειτουργίας των ομίλων, ξέρει τις ώρες που λειτουργούν αυτοί καθώς και τις όποιες δεσμεύσεις προϋποοθέτει η συμμετοχή σας, κατανοεί ότι είναι πιθανόν να επισκεφτείτε μέρη εκτός σχολείου κλπ. Αρχικά λοιπόν θα υποβάλλετε την αίτησή σας ηλεκτρονικά και στη συνέχεια, ο κηδεμόνας σας θα συμπληρώσει και θα υπογράψει την έντυπη αίτηση, την οποία είτε θα υποβάλλει αυτοπροσώπως στο σχολείο, είτε θα τη στείλει με e-mail  αφού πρώτα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το σχολείο.

Ηλεκτρονική Αίτηση των Μαθητών του Σχολείου

Έντυπη Αίτηση μαθητών του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθήνας (τη συμπληρώνει και την υπογράφει ο κηδεμόνας)