Σημαντική διάκριση στο Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης (Απρίλιος 2014)

Το Τριήμερο 02-04/04/2014 διοργανώθηκε το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης  με κεντρικό άξονα όλων των διεργασιών «Το μέλλον της πόλης». Η διαδικασία αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής δράσης στην οποία μετέχουν 17 χώρες. Περίπου 100 μαθητές από όλη την Ευρώπη θα λάβουν μέρος στο τελικό Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη , το οποίο θα διεξαχθεί στις 20/06/2014.

Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση με μία ομάδα την οποία αποτελούσαν οι (αλφαβητικά) Αθανασάτου Ρόζα,Βάγιας – Κόνου Επαμεινώνδας,Γεωργακοπούλου Κατερίνα,Δαρίδης Γιάννης,Ιατρίδη  Άννα-Μαρία,Καραγεωργίου Σταύρος, Κόκκα Μαριζώη,  Λυκόκα Μαρίνα,  Μαλεζά Τζωρτζίνα,  Μονογιού Πετρούλα, Μπίτζιου Αλεξάνδρα, Ντεμπέμπε ΚωνσταντίναΠαπαηλία – Βουτσινά Ελένη και Χατζημιχαήλ Μαργαρίτα. Ασχολήθηκαν με τη  θεματική ενότητα Μετακινήσεις του μέλλοντος – μια νέα προσέγγιση στην πόλη και τους προετοίμασαν οι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ04 του σχολείου μας.

koinovoulio1

Οι μαθητές έδρασαν ως ερευνητές και συνεδρίασαν σε επιτροπή με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία. Μετά από ψηφοφρία η πρόταση των μαθητών μας αξιολογήθηκε ως η καλύτερη η δε μαθήτριά μας Παπαηλία – Βουτσινά Ελένη επελέγη προκειμένου να εκπροσωπήσει τους Έλληνες μαθητές στη συνάντση  European Student Parliament on Science η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Η περιγραφή της δράσης, το τελικό ψήφισμα - πρόταση καθώς και η συμμετοχή του σχολείου μας έχουν αναρτηθεί στο επίσημο ιστότοπο του έργου:

www.student-parliament.eu

Η παρουσίαση του Σχολείου

 

Καλά Χριστούγεννα από τον Ελ Γκρέκο και το Α3

Click to play this Smilebox greeting
 
 

Κοπέρνικος στο σχολείο μας

Click to play this Smilebox photo album
 
 

The Genius Log

Απώτερος σκοπός του έργου αυτού είναι η παρουσίαση προσωπικοτήτων από διάφορες χώρες, η κατασκευή ομοιώματός τους και η διάδοση πληροφοριών σχετικά με τη ζωή και το έργο τους. Τα ομοιώματα ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα πραγματοποιώντας ένα ταξίδι γνώσης και φιλίας. Στο έργο συμμετέχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Από το σχολείο μας συμμετέχει το τμήμα Α3  και η προσωπικότητα την οποία τα παιδιά πρεπει να προωθήσουν, είναι ο Όμηρος. 
Οι μαθητές, μέσα από το ταξίδι αυτό, γνωρίζουν άλλους λαούς, εξασκούν τον γραπτό λόγο στην ξένη γλώσσα και αναπτύσσουν διαπολιτισμικές δεξιότητες επικοινωνίας καθώς η πλατφόρμα του eTwinning τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους μαθητές των άλλων χωρών μέσω chat ή blog. Το όλο εγχείρημα αποτελεί πεδίο εφαρμογής βιωματικής μάθησης (experiential learning).

Ο  Όμηρος

Η προσπάθεια των μαθητών του Α3 για την προετοιμασία των εργασιών και του ομοιώματος. Το δικό μας ομοίωμα, αφού πέρασε από δύο σχολεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, οδεύει προς την Ισπανία.

Ο Έλληνας (El Greco)

Μάθαμε ότι ο Ελ Γκρέκο είναι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, είδαμε έργα του στο ίντερνετ και μάθαμε για τη ζωή του.

O Veysel Satiroglu


Ο Τούρκος ασίκης Veysel Satiroglu. Διαβάσαμε για τη ζωή του, το έργο του και ακούσαμε τη μουσική του, η οποία μοιάζει με τα δικά μας ρεμπέτικα τραγούδια με ανατολίτικους ήχους.

O Κοπέρνικος 

Μάθαμε ότι ο Κοπέρνικος ήταν Πολωνός αστρονόμος και ότι υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.

 

e twinning

logo eTwΗ δράση eTwinning  πεοσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές με σκοπό την προώθηση της σχολικής συνεργασίας στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Μέσω της πλατφόρμας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργατικά έργα και να μοιραστούν ιδέες στην Ευρώπη. Από το 2005, αποτελεί κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και  έχει ενσωματωθεί σταθερά στο Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης από το 2007.

Το σχολείο μας έχει συμμετάσχει σε αυτήν τη δράση με τα εξής έργα:
2011-2012: 
    ‘We and you beyond the borders’ (έχει λάβει ετικέτα ποιότητας)
    ‘World around me in my Photos’
2012-2013: 
    ‘Cultural exchange blog’
    ‘Interculturellement Votre’
    ‘The Genius Log’
Συντονίστρια για την αγγλική γλώσσα: Ιωάννα Κουδούνη