Το...Χάος στο Λαύριο

chaoschaos2Στο τέλος της ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής μας επίσκεψης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου ξεκινήσαμε για την Καμάριζα και οδηγηθήκαμε στο ΧΑΟΣ!!!
Το Χάος είναι ένα τεράστιο βάραθρο με βάθος 70m. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατακρήμνιση ή κατολίσθηση οροφής σπηλαίου ή αρχαίας μεταλλευτικής στοάς χωρίς να λείπουν και αυτοί που πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε όταν κάποιος μετεωρίτης έπεσε στην περιοχή
Οι μαθητές μας θαύμασαν το χάος της φύσης, έπαιξαν και σκαρφάλωσαν στα δέντρα. και για το τέλος κράτησαν τον βιωματικό πειραματισμό στις ... ταλαντώσεις.chaos3

Μπορούν οι πέτρες να είναι τόσο όμορφες;

mouseioΑρχικά οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου με τα εντυπωσιακά εκθέματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων από την περιοχή του Λαυρίου. Επιγραμματικά μάθαμε ότι

 • το Λαύριο ανήκει στις περιοχές του κόσμου με τη μεγαλύτερη γεωποικιλότητα σε ορυκτά. Από τα 4000 είδη ορυκτών του πλανήτη μας το 14% βρίσκεται στο Λαύριο.
 • Υπάρχουν πολυμορφικά καιισομορφικά ορυκτά. Ο αραγωνίτης (πολυμορφικό ορυκτό) είναι από τα πιο όμορφα ορυκτά της σκωρίας τόσο στο Λαύριο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές διεθνώς.
 • Τα βασικά ορυκτά που εκμεταλλεύθηκαν ευρέως οι μεταλλευτές και έχουν ιστορική αξία είναι Αργυρομολυβδούχα (γαληνίτης, κερουσίτης) Ψευδαργυρούχα (σφαλερίτης, σμιθσονίτης) Σιδηρούχα (αιματίτης, λειμωνίτης)

arag1

 •  Στην επεξεργασία κατά την αρχαιότητα απαιτούνταν 1 tn ορυκτού για 500 με 600 g ασήμι. Οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι μετά την εξαγωγή του ασημιού πέταγαν το υπόλοιπο των ορυκτών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας επιφανειακά αρχαία μεταλλευτικά κατάλοιπα γνωστά ως εκβολάδες.
 • Οι συνήθεις ασθένειες των εργαζόμενων στις μεταλλευτικές δραστηριότητες ήταν η πνευμονοκονίαση και η μολυβδίαση.
 • Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις μεταλλευτικές – μεταλλουργικές δραστηριότητες είναι εμφανείς στη βιοποικιλότητα της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων.
 • Σύμφωνα με γραπτές πηγές, οι καμπάνες της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη κατασκευάστηκαν από ασήμι του Λαυρίου.
 • Ανάλυση των χρωμάτων σε κάποια βαμμένα αγάλματα έδειξε οι βαφές παρασκευάστηκαν με ορυκτά του Λαυρίου.

Για να δείτε μια συνοπτική ενημέρωση για τον πέτρινο κόσμο μας πατήστε εδώ.

 

 

 

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

panoramicpark1Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτισμού.   Ιδρύθηκε το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Francaise des Mines du Laurum). Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται ένας συνεδριακός χώρος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής μαζί με τους ξενώνες του, ένα μουσείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, χώροι για εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα, εστιατόριο κλπ.

παρκ1Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Τ.Π.Π.Λ. αποτελεί και τον χώρο στον οποίο βρίσκονται εγκατατεστημένες καινοτότμες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στόχος ήταν να παρέχονται υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και υποστήριξης υποδομών σε εταιρίες με καινοτόμες δραστηριότητες, ώστε να διευκολυνθούν στο έργο τους και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους.

αποθΓια την επίσκεψή μας στο Πάρκο χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και η κάθε ομάδα ξεναγήθηκε από συνταξιούχους τεχνίτες της Εταιρείας. Μεταλλείων Λαυρίου, η οποία λειτούργησε, άλλοτε ως Γαλλική εταιρία και άλλοτε ως Ελληνική, από το 1875 έως το 1989. Αντικείμενό της ήταν η εκμετάλλευση των «εκβολάδων» (δηλαδή της σκουριάς που είχε παραχθεί από την εκμετάλλευση κατά την αρχαιότητα) σλλά και η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων.

 

σπαστΑπό τον ηλικιωμένο αλλά κεφάτο και γεμάτο ζωντάνια ξεναγό μας μάθαμε ότι

 

 • Το προς επεξεργασία μετάλλευμα ήταν θειούχος μόλυβδος (το ορυκτό γαληνίτης το οποίο περιέχει μόλυβδο σε ποσοστό 70‐80%) αλλά έχει και προσμίξεις αργύρου.
 •  Η εξόρυξη του μεταλλεύματος γινόταν μέχρι το βάθος των 150m.

Από τις περιοχές των μεταλλείων τα μεταλλεύματα μεταφερόντουσαν στις αποθήκες εκφόρτωσης

 • Στους σπαστήρες το μετάλλευμα διαδοχικά μετατρέπεται σε λεπτόκοκκη σκόνη
 • Η λεπτόκοκκη σκόνη γίνεται πολτός και μεταφέρεται σε στέρνες
 • Στις στέρνες διαχωρίζεται το πολύτιμο υλικό και κατόπιν ξηραίνεται. Μετά τηνξήρανση οδηγείται σε καμινευτήρια για καμίνευση και την τελική λήψη  των μετάλλων
 • Το συγκρότημα είχε δικό του υποσταθμό τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας
 • Στο συγκρότημα λειτουργούσε χημείο, μηχανουργείο, χυτήριο και μαραγκούδικο. Στα γραφεία της εταιρείας υπήρχε το θησαυροφυλάκιο με το ασήμι. Στα υπόλοιπα κτίρια συμπεριλαμβάνονται η κατοικία του Σερπιέρη, ξενώνες και φαρμακείο.

 ruinesypost

Λαύριο 2013

LavrioΤην Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή του σχολείου μας στο Λαύριο, μια πόλη στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής και έδρα του Δήμου Λαυρεωτικής. Στο Λαύριο, το οποίο είναι γνωστό από την κλασική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, χωριστήκαμε σε ομάδες, ξεναγηθήκαμε στα Ορυκτολογικά Μουσεία του Λαυρίου και της Καμάριζας, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, την τρύπα του Χάους και καταλήξαμε για βόλτα στο λιμάνι. Η μαθήτρια του Α3 Σταθά Αθανασία σημείωνε τις πληροφορίες που παίρναμε από τις ξεναγήσεις και συνέβαλε σημαντικά στην καταγραφή των δραστηριοτήτων μας.