Οι εφημερίδες έγραψαν....

Κατά την παραμονή μας στη Σύρο δύο τοπικές εφημερίδες μας ζήτησαν να τους μιλήσουμε για τις εντυπώσεις μας από την εξόρμησή μας στο νησί.  Η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αν και ο δαίμονας του τυπογραφείου έβαλε το χεράκι του και κάποια λαθάκια ξέφυγαν και στα δύο κείμενα.

Η συνένετυξη στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη

Η συνέντευξη στην εφημερίδα Λόγος

Επίλογος

syros  049 (Large)

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη γενναιόδωρη φιλοξενία, την αρχοντιά  και η ευγένεια των κατοίκων του νησιού και των υπευθύνων διαχείρισης της προβολής του τόπου, συντείνουν στο να αποτελεί η Σύρος έναν ιδανικό προορισμό για εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών.

Αρκεί βέβαια να .......ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΛΙΩΝ

Παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά προϊόντα

 loukoumia

Γευτήκαμε τη δημιουργική κουζίνα στο εστιατόριο  του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Σύρου και επισκεφτήκαμε το εργαστήριο παραδοσιακών λουκουμιών, όπου ο παραγωγός μάς εξήγησε πώς ξεκίνησε «η γλυκιά ιστορία στην αλμύρα του Αιγαίου».

Επαφή με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική και τέχνη

Στην περιδιάβαση συμπεριλήφθησαν και οι ναοί που κοσμούν την πόλη , όπως:ekklisia

- ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου (1848) με τον επιβλητικό εσωτερικό του χώρο, στον οποίο αναδεικνύεται κάθε περίτεχνη λεπτομέρεια μεγάλων έργων.

Ο μητροπολιτικός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1824 ) με τα περίφημα βοτσαλωτά στον προαύλιο χώρο του.

Ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1828) με την ομώνυμη εικόνα, σπουδαίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όπως και

Ο Ι.Ν. της Αναστάσεως (1873) στην κορυφή του λόφου του Βροντάδου.

Όλοι οι ναοί - ορθόδοξοι και καθολικοί- του νησιού εντυπωσίασαν τους μαθητές μας, καθώς όλα μαρτυρούν την ιστορία μιας πόλης με ανεπτυγμένη την οικονομία και καλλιτεχνική κουλτούρα.

Περιδιάβαση στην Άνω Σύρο

syros  146 (Large)

 Περιπλανηθήκαμε στα λιθόστρωτα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου με τα  «στεγάδια», τους στενούς κλιμακωτούς δρόμους, τα σπίτια, την "πιάτσα με το Δημαρχείο και τα μαγαζιά. Επισκεφτήκαμε τη Μητρόπολη της καθολικής κοινότητας του νησιού, τον άγιο Γεώργιο και τη Μονή των Ιησουιτών.

Χαρήκαμε την απλότητα του οικισμού.  Απολαμβάνοντας από τα ανοίγματα  τη θέα προς την Ερμούπολη , συνειδητοποιήσαμε τη συνάντηση των δυο κόσμων στο νησί.

Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης: χώροι πολιτισμού και ιστορικής αναφοράς

Εντυπωσιακός ο αριθμός των επισκέψιμων χώρων, όπου ξεναγήθηκαν οι μαθητές μας:P070412 17.37 Small

-Το Δημαρχείο, το επιβλητικότερο κτίριο της Σύρου, έργο του αρχιτέκτονα Τσίλερ , στη μαρμαροστρωμένη πλατεία Μιαούλη του 19ου αι. Στο κτίριο ξεναγήθηκαν οι μαθητές μας από τη δωδεκάχρονη μαθήτρια Άννα Σκευοφύλακα, η οποία καταρτισμένη από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Ρώτα με ενθουσιασμό μοιράστηκε τις γνώσεις της και την αγάπη για τον τόπο της και απέσπασε το θερμό  χειροκρότημα των μαθητών μας για την αξιέπαινη προσπάθεια της.

-Πίσω από το Δημαρχείο, το ιστορικό πρώτο Γυμνάσιο Ερμούπολης, που ιδρύθηκε το 1833 (δυο χρόνια πριν τη μεταφορά του δικού μας γυμνασίου στην Αθήνα), με πρώτο Γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα. Το σχολείο κτίστηκε χάρη στις εισφορές των πλουσιότερων αστών και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο νησί εκείνα τα χρόνια. Επιφανείς απόφοιτοι υπήρξαν: ο τραπεζίτης Α. Συγγρός, ο ζωγράφος Κ. Βολανάκης, ο γλύπτης Γ. Χαλεπάς, ο ποιητής Α. Προβελέγγιος κ.α. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μαθητής του Γυμνασίου τη χρονιά 1879-1889 και αποφοίτησε σε ηλικία 17 ετών. Το κτίριο τώρα στεγάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

syros  048 (Large)-Το ιστορικό αρχείο, το Πνευματικό Κέντρο με τις αίθουσες τέχνης και τους συνεδριακούς χώρους και το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης,  στο οποίο παρακολουθήσαμε ένα  σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα –εισαγωγή στον κυκλαδικό πολιτισμό .

 -Το Βιομηχανικό Μουσείο, από τους σημαντικότερους μάρτυρες της ιστορίας του νησιού, όσον αφορά τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αλλά και τις  εργατικές διεκδικήσεις της ακμάζουσας βιομηχανικής Ερμούπολης του 19ου αιώνα.

neorio

-Το  Νεώριο, που υπενθυμίζει τη βιομηχανική ιστορία του τόπου, όπως και τις παραδοσιακές ναυπηγοξυλουργικές εγκαταστάσεις στο Καρνάγιο και τον Ταρσανά όπου κατασκευάζονται και συντηρούνται σκάφη από όλη την Ελλάδα.

-Η αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια με τα επιβλητικά αρχοντικά  (σε ένα από αυτά είχαμε την τύχη να βρίσκεται και το ξενοδοχείο μας)

-Το μέγαρο Βελισσαρόπουλου, τριώροφο νεοκλασικό διατηρητέο του 19ου αι. με πλουσιότατο διάκοσμο, όπου στεγάζει σήμερα το Εργατικό Κέντρο του νομού,  δείγμα της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής ακμής της Σύρου.

syros  243 (Large) 

-Το ιστορικό θέατρο Απόλλων (1864) σε σχέδια του Ιταλού Pietro Sampo, με περισσή αίγλη: Η αρχιτεκτονική του παραπέμπει στη σκάλα του Μιλάνου και από τη σκηνή του πέρασαν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού και ιταλικού λυρικού μελοδραματικού θεάτρου.

Μαγευτήκαμε από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται με το κυκλαδίτικο τοπίο.

Αφορμή για την επίσκεψη στη Σύρο

limaniΠοια ήταν τα πρώτα σχολεία της μετεπαναστατικής Ελλάδας; Ποια τα χαρακτηριστικά τους και ποια η συμβολή τους στην εξέλιξη της νεοελληνικής εκπαίδευσης; Ποια η θέση και ο ιστορικός ρόλος του δικού μας  σχολείου, του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών; Με αυτά τα ερωτήματα ξεκινήσαμε, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος  με τίτλο «Τα σχολεία της Πλάκας, από το παρελθόν στο παρόν».

Η αναζήτηση οδήγησε τα βήματά μας στη νεοκλασική Ερμούπολη των αρχών του 19ου αιώνα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο κυκλαδίτικο νησί. Και τότε άνοιξε κυριολεκτικά ένα παράθυρο στον πολιτισμό.  Οι μαθητές μας πραγματοποίησαν ένα βιωματικό «διάλογο» με τη νεοκλασική Ερμούπολη και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Άνω Σύρου.

Το πρόγραμμα της εκδρομής                                                                                     Οι μαθητές που συμμετείχαν