Γιορτή 25ης Μαρτίου 2012

Παρακολουθήστε είνα μικρό απόσπασμα από το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν οι μαθητές μας στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Ημερίδα Επαγγελματικου Προσανατολισμού (Μάιος 2012)

DSC00034Στις  9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργάνωσε το σχολείο μας για πρώτη φορά και παρακολούθησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Αφορμή για τη διοργάνωση της ημερίδας ήταν η οικονομική και κοινωνική  πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, που κάνει όλο και δυσκολότερη την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, που ματαιώνει τις προοπτικές και τις προσδοκίες των νέων παιδιών και  των οικογενειών τους.

Το σχολείο μας δεν μπορούσε να μείνει παρατηρητής της κατάστασης.  Ανέλαβε την πρωτοβουλία  να ελαφρύνει το βάρος της επιλογής σπουδών και επαγγέλματος που κουβαλάνε και έχουν να διαχειριστούν με το σωφρονέστερο τρόπο μαθητές και γονείς. 

DSC00047Και επειδή η γνώση πολλές φορές είναι απάντηση, κλήθηκαν τρεις ειδικοί στον τομέα αυτό επιστήμονες για να μεταφέρουν την εμπειρία τους και την επιστημονική τους κατάρτιση στους μαθητές και στους γονείς τους, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους αλλά κυρίως να προτείνουν άλλους τρόπους προσέγγισης και να δείξουν νέους δρόμους διαφυγής από το σημερινό ομιχλώδες τοπίο.
Ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός, χαρισματικός κος Δημήτρης Μπουραντάς με την εισήγησή του άνοιξε νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες. Οι σύμβουλοι ΣΕΠ: Ελένη Βουμβουλάκη, Μόνικα Καραμαλάκου κατέθεσαν την εμπειρία τους για τις προϋποθέσεις στη λήψη απόφασης στην επιλογή σπουδών αλλά και για το χρηματιστήριο των επαγγελμάτων.

DSC00038Ευχαριστούμε και τους τρείς εισηγητές για την ανταπόκριση στο καλεσμά μας και πιστεύουμε ότι η παρέμβαση τους ήταν ουσιαστική και σημαντική για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους. 
Επίσης ευχαριστούμε τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους.

Για να δείτε την πρόσκληση πιέστε εδώ

Για να κατεβάσετε τη δήλώση συμμετοχής πιέστε εδώ.

Η Ομάδα Πολυφωνικού τραγουδιού με το Βαγγέλη Καρέτσο στο σχολείο μας

Τι είναι το Πολυφωνικό;

Το Πολυφωνικό είναι ένα τραγούδι χωρίς μουσικά όργανα. Στηρίζεται μόνο στις ανθρώπινες φωνές, καθεμιά από τις οποίες έχει ένα ρόλο. Η βαθύτερη, ωστόσο, ουσία του είναι πως σμίγει όλες τις φωνές – ανάσες, που μοιάζουν να εκπορεύονται από ένα σώμα και σε κλείνουν μαγικά στο ηχητικό και παραστασιακό του σύμπαν. Τραγουδιέται σε όλα τα Βαλκάνια και σε μακρινότερες περιοχές του πλανήτη σε κλίμακα πεντατονική. Οι πέντε φωνές που συναποτελούν μια πολυφωνική ομάδα είναι: του παρτή, του κλώστη, του ρίχτη, των ισοκρατών και του τραγουδιστή που κάνει τη λαλιά.

Ο πάρτης ή παρτής είναι αυτός που παίρνει το τραγούδι. Ο κλώστης ή γυριστής «στριφογυρνάει» φωνητικά γύρω από τη φωνή του παρτή κάνοντας «καγκελιές». Ο ρίχτης ρίχνει τονικά το τραγούδι.

 

 Οι ισοκράτες κρατούν – όπως το μπάσο στην ορχήστρα – τη βασική μελωδική γραμμή, σαν φόντο που δίνει βάθος σε έναν πίνακα, και βοηθάει να αναδειχθούν οι άλλες φωνές• είναι αυτοί που «γεμίζουν» το τραγούδι.

 

Σε πολλά πολυφωνικά υπάρχει και η λαλιά, σα φωνή πουλιού, σε ψηλές νότες.

 

Στο Πολυφωνικό δεν πας σαν τουρίστας. Όντας δημιούργημα συλλογικό, ξερνάει κάθε ατομική δεξιοτεχνία. Εκφέροντας με μια φωνή – ανάσα ό,τι πιο μύχιο, ακουμπά στις χαράδρες του ασυνειδήτου καθενός ακροατή.

 

 Το Πολυφωνικό χαρακτηρίζεται από άκρα λιτότητα, ελλειπτικότητα, αφαίρεση και συναντά, στις παραλογές κυρίως, το μαγικό ρεαλισμό. Συνομιλεί με τον καημό του ρεμπέτη, του Γαρδέλ και του μπλουζίστα του Μισισίπι. Επιτρέπει όμως, παράλληλα, να διαχυθεί στην αλλοτινή του κοίτη ο σημερινός αστικός λυγμός.

 

Για να ακουστούν «οι μεγάλοι αιώνες / της ανθρώπινης αγρύπνιας».

Για να ακούσουμε «την αιχμάλωτη μουσική στη γλώσσα μας».

 

Πάμε Αθήνα (Απρίλιος 2012)

IMG 3245Το Σχολείο μας συμμετείχε ενεργά στη δράση  "Πάμε Αθήνα" που διοργανώθηκε από τα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης και από το Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος διοργανώθηκαν διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις.

Μία ομάδα μαθητών του σχολείου μας  ανέλαβε να ξεναγήσει στην Πλάκα μαθητές και μαθήτριες  του Γυμνασίου Βελβενδού , άλλη ομάδα ανέλαβε να ηχογραφήσει  το ραδιοφωνικό διαφημιστικό μήνυμα όλης της δράσης και μία τρίτη ομάδα πρωταγωνίστησε στο video που φτιάξαμε, συμμετέχοντας στο σχετικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Ακούστε το ραδιοφωνικό σποτ που ηχογράφησαν  οι μαθητές του σχολείου  μας και  Δείτε το video  που ετοίμασε το σχολείο μας για τον διαγωνισμό Πάμε Ελλάδα.

Το σενάριο και τους διαλόγους έγραψαν οι καθηγήτριες Παπαδαντωνάκη Μαίρη, Παπαδημητρίου Λία και Κουδούνη Ιωάννα, ενώ τη σκηνοθεσία τη βιντεοσκόπηση και την ηχοληψία έκαναν ο Γιώργος Γιαννέλης (γονέας μαθητή του σχολείου) και ο Βασίλης Σταμκόπουλος.

Το ταλέντο τους ως ηθοποιοί ξεδίπλωσαν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου.

 

Ραδιοφωνικό spot

 

Πάμε Αθήνα video

 

 

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
 
 
 
ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ  ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.....

Ο Νάνος Βαλαωρίτης στο σχολείο μας (Μάιος 2012)

valaoritis paidiaΤη Δευτέρα 14 Μαΐου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη. Αφορμή για την επίσκεψή του ήταν η συνάντηση με τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Ιχνηλατώντας τους στ(ο)ίχους της ΑΘήνας", αλλά, στην πράξη, συναντήθηκε και συνομίλησε με valaoritisόλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Θαλερός, με λόγο μεστό και διαυγή, ακούραστος και με πολύ κέφι, απάντησε  σε όλες τις ερωτήσεις μιλώντας μας για τα πάντα: για τη ζωή του και το πώς έφυγε από την Ελλάδα, για τους ανθρώπους που γνώρισε και τον επητρέασαν, για το πώς γράφει ποιήματα, για την ποίηση, για τον Όμηρο. Ήταν μία από της ημέρες που θέλεις να ξανάρθουν....

Παρακάτω, μερικές μόνο, από τις σκέψεις και τα λόγια του, που θα θυμάμαστε για πάντα.

Εν αρχή ήν...

 

Περί ποίησης

 

Περί Καβάφη

 

Περί Ομήρου

 

Ο ζόφος..