Εκδήλωση διδακτικής της Ιστορίας (Νοε 2014)

Το σχολείο διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα τη διδακτικη της Ιστορίας και συγκεκριμένα τους τρόπους προσέγγισης ιστορικών γεγονότων που παράγουν ιδιαίτερη συναισθηματική ή ιδεολογική φόρτιση. Θέματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος, η μικρασιατική εκστρατεία, το ολοκάτωμα των Εβραίων, οι γενοκτονίες ανέκαθεν προκαλούσαν πολλές αντιδράσεις και η εισαγωή τους στο σχολείο ήταν προβληματική. Στην ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο 22 Νοεμβρίου επιιδώκουμε να φωτίσουμε πτυχές των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης

Εικαστική Έκθεση στο 1ο ΠΠ Γυμνάσιο Αθήνας

Η εξωστρέφεια του σχολείου προφανώς περιλαμβάνει και την τέχνη. Φέτος, λοιπόν διοργανώνεται για πρώτη φορά έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στο σχολείο μας, στην οποία συυμετέχουν εικοσιδύο εικαστικοί, φοιτητές αλλά και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα έργα καταλαμβάνουν προσωρινά τις τάξεις, προβάλλουν στιγμιαία διαφορετικές εκδοχές του σχολικού κόσμου και προτείνουν άλλους τρόπους συνύπαρξης σε αυτόν. Παράλληλα  φιλοδοξούν να διατυπώσουν  ένα σχόλιο για το σχολείο ως  ΧΩΡΟ, τη σχολική εμπειρία και τον απόηχό της: την  ανάμνηση, την απομνημόνευση, την καταγραφή, την ταξινόμηση, την εξέταση, την αντιγραφή, την πειθαρχία. 

Η έκθεση θα ανοίξει στις 29/12, τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 5/1. Θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 12 μέχρι τις 10:00 μ.μ.

afisa pinakas teliko

Βραδιά του Ερευνητή 2014

 

research night 2014

 

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» θα πραγματοποιηθεί Η βραδιά του ερευνητή 2014». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή Επιστήμης και Έρευνας η οποία πραγματοποιείται σε περισσότερα από 300 Ερευνητικά Ιδρύματα της Ευρώπης.ΣτηνΕλλάδα , με σύνθημα «Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού» η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο με τη συμμετοχή σημαντικών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων όπως το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος, η Εστία Επιτημών και άλλα. Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους αλλά και την σημαντική τους προσφορά, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.
kyros

Τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιθούν στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Εκεί θα έχουν με δικό τους εκθεσιακό περίπτερο, για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει με θεματογραφία σχετική με τις θετικές επιστήμες ως «μικροί ερευνητές» δίπλα σε επιστήμονες των μεγαλύτερων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Το σχολείο μας θα συμμετέχει με δύο ομαδικές δράσεις μαθητών μας. H πρώτη δράση αφορά στη δημιουργία ενός λειτουργικού μοντέλου ενεργού ηφαιστείου και η δεύτερη αφορά στην κατασκευή λειτουργικού φίλτρου νερού.

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να βρίσκονται στην είσοδο του Δημόκριτου στις 6 το απόγευμα, όπου θα συναντηθούν με τις κυρίες Ζομπανάκη Τ., Καλογεράκου Κ., Μπάκα Μ., οι οποίες θα τους συνοδέψουν  στους χώρους του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Απαραίτητη για τη συμμετοχή η συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης την οποία θα βρείτε εδώ.

Πληροφορίες: Μπάκα Μ., Τραμπίδου Γ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση θα βρείτε στη διεύθυνση

http://www.rengreece.gr/event/ekefe-demokritos