Επίσκεψη της Ελένης Τορόση (Απρ 2013)

DSC 0256Την Τρίτη 16/04/2013 επισκέφθηκαν το σχολείο μας η Ελληνίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων που ζει και εργάζεται στη Γερμανία κ. Ελένη Τορόση και η Γερμανίδα σκηνοθέτης Rotraud Kühn, η οποία εργάζεται για τη Βαυαρική τηλεόραση, Bayerisches Fernsehen, στον τομέα των αυτοβιογραφικών πορτραίτων, με τον τίτλο "Lebenslinien", ("Πορείες ζωής"). Η κ. Τορόση υπήρξε μαθήτρια του σχολείου μας κατά την περίοδο πριν τη δικτατορία και αφορμή της επίσκεψής της αποτέλεσε η πρόθεση της Βαυαρικής τηλεόρασης να την τιμήσει με ένα αυτοβιογραφικό αφιέρωμα. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής οι κ.κ. Τορόση και Kühn συνομίλησαν με μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας για την εμπειρία της μετανάστευσης, τα αρνητικά στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο λαών και τη σημασία που έχει να χαράζεις στη ζωή τον δικό σου δρόμο.

 

Επίσκεψη του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στο σχολείο (Απρίλιος 2013)

download (1)Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κλιμάκιο θεραπευτών/τριών του ΚΕ.Θ.Ε.Α. από το τμήμα Πρόληψης Χρήσης Ουσιών Δημοτικού-Γυμνασίου επισκέφτηκε το σχολείο μας, και πιο συγκεκριμένα, τα τρία τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου. Οι θεραπευτές/τριες συνομίλησαν με τα παιδιά του σχολείου αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της χρήσης ουσιών, της απεξάρτησης και του έργου του ΚΕ.Θ.Ε.Α., οργάνωσαν βιωματικά σεμινάρια, προκειμένου να εμπλέξουν ενεργά τους μαθητές και τις μαθήτριες στον σχετικό προβληματισμό, ενώ είχαν και ενημερωτική συνάντηση/συζήτηση με τον Σύλλογο Καθηγητών.

 

Χριστουγεννιατικο Παζάρι 2012

bazaar 2012Για πολλούς από εμάς οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν αφιερωμένες στην προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου Παζαριού του σχολείου μας. Πραγματικά με ιδιαίτερο κέφι αλλά και πολλή δουλειά δημιουργήσαμε αρχικά ένα εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικων δέντρων από περιοδικά (με αφορμή το πρώτο δέντρο που πρόσφερε στο παζάρι η Έλενα (Α1).
Η ιδέα άρεσε σε όλους μας και χωρίς να το πολυκαταλάβουμε φτιάχναμε όλοι στο σχολείο αλλά και στο σπίτι δεντράκια από περιοδικά σε πολλές παραλλαγές : στολισμένα με κουμπιά, με λεπτά κορδελάκια, με ζωγραφιές, με κομμάτια από ύφασμα ακόμη και από σερπαντίνες !!!! Παράλληλα η Αγγελική (Γ3) , η Μαντώ (Γ3), η Χαρά (Α3), ο Γιώργος(Γ2), η Νεφέλη (Γ1), ο Τριαντάφυλλος (Γ1), ο Σάββας (Α1), η Σοφία (Γ1), η Χριστιάνα (Γ1), η Φωτεινή (Γ3), η Μαριλένα (Α3) , ο Χάρης (Γ3), ο Παναγιώτης (Β1), ο Έντουαρντ (Α2), η Ελευθερία (Β1), η Έλλη(Α3), η Βάσια (Α3), η Άννα-Μαρία (Β1), η Χάρις (Α1), η Φαίη (Α3), ο Ηλίας (Α3), ο Βασίλης (Α3), η Κατερίνα (Α3) η Ειρήνη (Α1), η Ελένη (Α1), ο Γιώργος (Α1) και άλλοι πολλοί κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια και κοσμήματα, ζωγράφισαν και συνέθεσαν σουπλά και σελιδοδείκτες, έψησαν κουλουράκια και μπισκοτόσπιτα για να καταφέρουμε να οργανώσουμε όλοι μαζί το παζάρι του σχολείου. Οι σχολικές μέρες μας αλλά και τα τελευταία δύο Σάββατα πριν από το Παζάρι ήταν γεμάτα ζωγραφική, χαρτοκοπτική, συνθέσεις, συνεννοήσεις και συναντήσεις.

DSCN6817Η τάξη των Γερμανικών και η Βιβλιοθήκη ήταν γεμάτες από χριστουγεννιάτικη δράση και έτοιμο υλικό. Σημαντική και ουσιαστική σε όλη αυτήν την προσπάθεια ήταν η συμβολή ορισμένων γονέων και κηδεμόνων, αφού κάποιοι από αυτούς εκτός από την υλική συνεισφορά τους με γλυκά, μπισκότα, κουλουράκια και πίτες, αφιέρωσαν και τον ελεύθερο χρόνο τους το τελευταίο Σάββατο πριν από το Παζάρι , στις 15.12. και ήρθαν στο σχολείο με πολλή διάθεση για να χρωματίσουν χριστουγεννιάτικα στεφάνια ή να στολίσουν τα δέντρα από περιοδικά. Για τον ιδιαίτερο ζήλο και την καλή τους διάθεση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες: Χατζή, Τζάλα, Εσκιτζοπούλου, Γεωργαντά, Αθανασοπούλου, Τσούμπα και Γώγου.
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την ευγενική προσφορά του κ. Αργύρη, ο οποίος μας φιλοξενεί συχνά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών επισκέψεων μας στο εργαστήρι των εκμαγείων του και αυτή τη φορά μας προσέφερε και ορισμένα από τα αντίγραφα που δημιουργεί.
Μια ανάλογη προσφορά είχαμε και από τους εκδοτικούς οίκους Καστανιώτης και Ενάλιος, οι οποίοι συμπλήρωσαν με πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία το Παζάρι μας.

PC170037Τη Δευτέρα 17.12. οι προετοιμασίες άρχισαν από νωρίς.
Με την πολύτιμη βοήθεια του φύλακα του σχολείου μας, Σάββα, ο οποίος μας βοήθησε τόσο στην οργάνωση όσο και στη διαμόρφωση του χώρου, καταφέραμε σε τρεις ώρες να είμαστε σχεδόν έτοιμοι.Στις δώδεκα «άνοιξε» επιτέλους το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι μας. Μέχρι τις τρεις είχαμε πουλήσει αρκετά από όσα δημιουργήσαμε και κατασκευάσαμε. Ακόμη και περαστικοί από την οδό Αδριανού ή και τουρίστες, τους οποίους προσκαλούσε με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο η Ομάδα Δράσης του Παζαριού, μας επισκέφτηκαν και αγόρασαν τα ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας, δοκίμασαν γλυκά και έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες του σχολείου.
Γενικά μάλλον τα καταφέραμε αρκετά καλά, αφού συμπληρώθηκε ένα ικανοποιητικό ποσό, μέρος του οποίου προσφέρθηκε στο «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής Η Μητέρα» ενώ ταυτόχρονα περάσαμε καλά και αναπτύξαμε και ορισμένες απρόσμενες δεξιότητες. Γι αυτό είναι βέβαιο ότι η Ομάδα Δράσης του Παζαριού θα ξαναχτυπήσει κάποια άλλη στιγμή με μια άλλη δραστηριότητα, γιατί τώρα θα έχει και εμπειρία...
Καλές Γιορτές !!!!


Συντονισμός και επιμέλεια της εκδήλωσης:
Λία Παπαδημητρίου
Νέλλη Αηδονά
Άγγελα Σακκέτα
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Βραδιά του ερευνητή

DSCN3620Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ομάδα μαθητών μας επισκέφθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συμμετείχε στην εκδήλωση «Η βραδιά του ερευνητή». Μια πανευρωπαϊκή βραδιά που έχει ως σκοπό το άνοιγμα των θετικών επιστημών στο ευρύ κοινό και στην κατανόηση του ρόλου τους στην καθημερινή μας ζωή. Συμμετείχαν οι μαθητές Τάξη Α: Φερεντίνου Ελευθερία Τάξη Β: Ιατρίδη Άννα – Μαρία, Καράμπαμπας Δημήτρης, Λιανός Ιάκωβος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Παπαηλία – Βουτσινά Ελένη, Πατσέλης Μάριος Tάξη Γ: Νικολόπουλος Χάρης, Ντεβερίκος Γιώργος, Παύλου Γεράσιμος, Σταματίου Μαριλένα και οι καθηγητές Γιαννακού Λεόντιος, Ζομπανάκη Τόνια, Τραμπίδου Γεωργία.

 

Για να διαβάσεε τις εντυπώσεις των μαθητών πιέστε εδώ.

Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών

Στις 12 Οκτωβρίου το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος της Αθήνας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από την Γερμανική κατοχή. Από την παρουσία των μαθητών του σχολείου στον βράχο της Ακρόπολης είναι και η φωτογραφία με φόντο τον Παρθενώνα.

apeleftherosi 2012