Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας

Η σειρά «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» του γνωστού Γάλλου κινηματογραφιστή Chris Marker*, είναι τώρα στο διαδίκτυο με Ελληνικούς υπότιτλους. Γυρίστηκε το 1989 για να ανακαλύψει τους συνδέσμους που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελληνική αρχαιότητα και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Τις απόψεις τους εκφράζουν οι Καστοριάδης,  Αξελός, Ξενάκης, Καζάν, Μινωτής, Πλωρίτης, Αγγελόπουλος και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι στοχαστές.
Η σειρά αποελείται από13  επεισοδίων διάρκειας 26 λεπτών, σε κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζεται η κληρονομιά που άφησε η  Ελλάδα στους τομείς των Μαθηματικών, της Μουσικής, της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, του Ολυμπισμού, του Λόγου. Η σειρά χρηματοδοτήθηκε από το το Ίδρυμα Ωνάση και τη μετάφραση στα Ελληνικά έκανε η Γεωργία Γραμματικού.
Ο σύνδεσμος και για τα 13 επεισόδια στο διαδίκτυο, είναι:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLAuAJ-GiKEq0LKiD2nIdrDig_slQdlgOs

Το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

eas-pinakasΤο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης περιέχει αληθινούς θησαυρούς. Μπορείτε να βρείτε ταινίες και documenter, ηχογραφήσεις συναυλιών, πρωτότυπα δελτία ειδήσεων, θεατρικές παραστάσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, εκπομπές που αφησαν εποχή, φωτογραφικές συλλογές κλπ. Σημαντική δουλειά έχει γίνει επίσης για την επεξεργασία του αρχείου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η επεξεργασία που έχει γίνει επιτρέπει την αναζήτηση με βάση το θέμα, με βάση τις λεπτομέρειες του περιεχομένου, με βάση την τάξη στην οποία αναφέρεται το υλικό κλπ. Περιηγηθείτε λοιπόν στο πολύτιμο υλικό ακολουθώντας τους συνδέσους που σας δίνουμε εδώ.

http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/index.aspx   Για το Γενικό Αρχείο

http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/ertatschool.aspx  Για το αρχεόι που αναφέρεται στα σχολεία

 

Ιστότοπος με σημαντικές διαλέξεις από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

logoΣτον ιστότοπο BLOD  (Bodossakis Lectures on Demand) του Ιδρύματος Μποδοσάκη φιλοξενούνται αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής. Ο ιστότοπος  εμπλουτίζεται διαρκώς χάρη στη συνφρομή και την εργασία πολλών ειδικών . Επισκεφτείτε λοιπόν τον ιστότοπο http://www.blod.gr και επιλέξτε το θέμα το οποίο επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.

Το MIT στον υπολογιστή σας

mitlogoΓνωρίστε το  διασημότερο  Τεχνολογικό ίδρυμα του Πλανήτη. Το Μ.Ι.Τ. σας δίνει τη δυνατότητα να παρακοουθήσετε τις διαλέξεις που δίνουν οι καθηγητές του για πάμπολλα θέματα σχετικά με τα μαθηματικά, τιες Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία κλπ. Ξεναγηθείτε στις σελίδες του και απολαύστε την εμπειρία.

http://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/