Ο Ελύτης στην εκπαίδευση

Το σχολείο μας συμμετείχε στις δράσεις που οργάνωσε  το ΕΚΕΒΙ με τίτλο «Ο Ελύτης στην εκπαίδευση» .

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από την ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) μεσολάβησε ώστε να επισκεφτεί το σχολείο μας στις 27 Ιανουαρίου 2012 ως προσκεκλημένος ομιλητής-συγγραφέας ο κ. Παρίσης Νικήτας.   

Ο κ. Παρίσης στην αρχή παρουσίασε στους μαθητές το συνολικό ποιητικό έργο του Οδ.Ελύτη. Στη συνέχεια τούς έφερε σε μια πρωτοβάθμια επαφή με το έργο του, μέσα από μια άσκηση αναγνωστικής παρατηρητικότητας, με αφορμή ένα ποίημα από τους Προσανατολισμούς του Οδ. Ελύτη. Η ωριαία παρουσίαση πραγματοποιήθηκε πρώτα για τους μαθητές του τμήματος Α2 της Α΄ Γυμνασίου και επαναλήφθηκε την επόμενη ώρα για τους μαθητές του Α3. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν ιδιαίτερα θερμή και οι εντυπώσεις που διατύπωσαν μετά το πέρας της συνάντησης ήταν ενθουσιώδεις.

Οι μαθητές είχαν προετοιμαστεί για την παρουσίαση, με προβολή διαφανειών σχετικών με τη βιογραφία καθώς και το ποιητικό και εικαστικό έργο του Ελύτη, με ακρόαση μελοποιημένων έργων του ποιητή και παρακολούθηση βιντεοταινίας σχετικά με τον ποιητή και το έργο του. Παράλληλα είχαν ετοιμάσει μια έκθεση των έργων του Οδ. Ελύτη, την οποία είχαν πλαισιώσει με το χρονολόγιο του ποιητή , αποσπάσματα από το έργο του κλπ.

Ο Νίκος Εγγονόπουλος στη βιβλιοθήκη μας

eggonopoulos1Στη βιβλιοθήκη του σχολείου οργανώθηκε ένας μικρός κύκλος εκθέσεων με τίτλο

‘Οι Νεοέλληνες ποιητές και συγγραφείς στη βιβλιοθήκη μας».

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση πολύτιμη στάθηκε η συνδρομή του ΕΚΕΒΙ, το οποίο μας δάνεισε τις αντίστοιχες κινητές εκθέσεις του, που περιελάμβαναν χρονολόγιο, αφιερώματα, ταινίες σε μορφή DVD κ.α.

Το σχολείο μας με τη σειρά του οργάνωσε δραστηριότητες για να πλαισιώσει την επίσκεψη των μαθητών στην έκθεση.

Έκθεση πρώτη: Νίκος Εγγονόπουλος, ο ποιητής , ο ζωγράφος.

Μπορείτε να δείτε το Φύλλο Εργασίας που δημιουργήθηκε ως συνοδευτικό υλικό της έκθεσης. Οι ερωτήσεις παραπέμπουν σε στοιχεία από το χρονολόγιο και το έργο του ποιητή αλλά και σε στοιχεία που απαιτούν τη χρήση του διαδικτύου με έναν πολύ πρωτοποριακό τρόπο, του qr code.

Για τη συμπλήρωσή του λοιπόν έγινε… προσωρινή άρση της απαγόρευσης κινητών στο σχολείο, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία του qr code . Τι σημαίνει αυτό; Για τις ανάγκες της έκθεσης δημιουργήσαμε κάποιες μικρές ιστοσελίδες με πληροφορίες και υλικό σχετικά με τον Εγγονόπουλο. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν, με τη βοήθεια του κινητού και του κώδικα που υπήρχε στο φύλλο εργασίας, να επισκεφτούν τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και να αντλήσουν τις πληροφορίες που απαιτούσε κάθε ερώτηση.

Επιμέλεια: Παπαδαντωνάκη Μαρία

Μανιτάρια στην πόλη

"Μανιτάρια στην πόλη" είναι ο τίτλος ενός διηγήματος του Ιτάλο Καλβίνο, που βρίσκεται στο βιβλίο των Νέων Ελληνικών της Α΄ Γυμνασίου. Μετά την ανάγνωση και ανάλυση του διηγήματος στην τάξη, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και προετοίμασαν τη μετατροπή του έργου σε κόμικς. Χώρισαν το έργο σε σκήνες και δημιούργησαν το στοριμπορντ καθώς και τους διαλόγους. Στη σύνεχεια μια μαθήτρια του τμήματος ανέλαβε να ζωγραφίσει τις σκηνές, όπως τις πρότειναν οι ομάδες. Το αποτέλεσμα της ομαδικής αυτής εργασίας μπορείτε να το δείτε, αν κάνετε κλικ εδώ.